OPCW tilldelas Nobels fredspris

publicerad 11 oktober 2013

Det blir Organisationen för förbud mot kemiska vapen, OPCW, som tilldelas Alfred Nobels fredspris. Organisationen arbetar med att FN:s konvension mot kemiska vapen efterlevs.

OPCW påstår att man lyckats reducera världens kemvapenarsenal med hela 80 procent.

Den norska Nobelkommittén säger till TT att medlemmar i kommittén visserligen kan foga nya namn till nomineringslistan efter den 1 februari, men bara fram till det första mötet som kommittén har för att inleda arbetet med att välja ut pristagaren.

”Gjort världen säkrare”
– Det är för sitt arbete för att avskaffa kemiska vapen. Årets pristagare har gjort världen säkrare, säger Nobelkommitténs Tornbjörn Jagland enligt norska TV2.

Andra favoriter till priset var den 16-åriga Malala Yuosafzai. Den pakistanska flickan har hyllats för sin kamp mot religiös extremism. Hon blev utsatt för ett mordförsök av militanta islamister i Pakistan 2011, men återhämtade sig mirakulöst.

Tidigare ifrågasatt pris
Nobels fredspris har varit starkt ifrågasatt under de senaste åren. Många menar att de som vinner priset inte förtjänar det och menar att Nobelkommittén struntar i Nobels testamente.

Några ”kontroversiella” personer som folk har velat tilldelas fredspriset är de amerikanska visselblåsarna Edward Snowden och Bradley Manning.

 

Läs även:
Professor: Ge fredspriset till Snowden
Bradley Manning kan få Nobels fredspris
”EU inte rättmätig fredspristagare”Organisationen
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.