Den romersk-katolska kyrkans överhuvud påve Franciskus har tidigare anklagats för att inte göra tillräckligt åt kyrkans sexuella övergrepp

Omfattande sexövergrepp inom katolska kyrkan

Publicerad 7 februari 2017, uppdaterad kl. 19:03

Sju procent av alla romersk-katolska präster i Australien kan ha gjort sig skyldiga till sexuella övergrepp på minderåriga. Nu har det omfattande pedofilnätverket avslöjats.

Det handlar om sammanlagt 4 444 barn i Australien som ska ha blivit sexuellt förgripna av katolska präster sedan 1950-talet. Omkring sju procent av alla katolska präster i Australien misstänks dessutom för att ha utfört sexuella övergrepp på minderåriga, fastslår en kommission som arbetat på uppdrag av den australiensiska staten.

Annons:


Men även om det sexuella nätverket av katolska pedofiler är omfattande tror många att mörkertalet är stort.

Det är fortfarande inte sammanlagda antalet, det finns långt många fler människor som inte vågar berätta, säger Vlad Selakovic, som tidigare blivit sexuellt utnyttjad och är medlem i gruppen Care Leavers Australasia Network, till The Guardian.

För bara en månad sedan publicerade en italiensk journalist en bok om den katolska kyrkan där han bland annat skriver att påve Franciskus “knappt gjort någonting” för att ta tag i problemet med sexuella övergrepp inom kyrkan.

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andras åsikter. Du är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver. Du måste ha en godkänd kommentar för att kunna kommentera fritt. Du har rätt att vara anonym. Läs våra fullständiga regler här

Mer nyheter

Tipsa oss!

Missa inga nyheter!

Prenumerera på Nya Dagbladets nyhetsbrev!

Följ Sveriges nya framtidsmedia med nyheter, analyser, debatt och unika reportage! Få de viktigaste nyheterna i din mejl. Du kan när som helst avanmäla dig från nyhetsbrevet.

Send this to a friend