Utrikes

Omfattande amerikansk tortyr avslöjas i ny rapport

USA:s förhörsmetoder mot misstänkta terrorister efter 11 september 2001 var mer brutala än vad säkerhetstjänsten CIA tidigare uppgett. Det slås fast i en uppmärksammad rapport från senatens underrättelseutskott.

Fånge på Guantanamo Bay förs bort av amerikansk militär i januari 2002

Den amerikanska säkerhetstjänsten CIA gav efter 11 september-attackerna sitt godkännande till hårdare förhörsmetoder mot misstänkta terrorister.

Enligt den nya rapporten som släpptes på tisdagen har CIA kraftigt överdrivit effektiviteten av de bryska förhörsmetoderna, samtidigt som man inte rapporterat om den tortyr som de misstänkta utsattes för i förhören.
”Beviset för detta är överväldigande”, skriver demokraten Dianne Feinstein, ordförande för senatens underrättelseutskott, i rapporten och syftar på att misstänkta torterats under förhör.

Flera amerikanska politiker, främst republikanska, har riktat kritik mot Demokraterna för att publicera rapporten i ett ”politiskt känsligt läge”. USA förväntade sig också att terrorhotet mot bland annat deras ambassader utomlands skulle öka när rapporten publicerats och har förstärkt säkerheten kring dem.

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!