Ögonvittnet: “Jag hörde tre skott när Kennedy mördades”

publicerad 14 september 2023
- av Markus Andersson
Paren Kennedy och John Connally i limousinen kort innan mordet.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Den tidigare Secret Service-agenten Paul Landis, som befann sig precis bakom USA:s dåvarande president John F. Kennedy när han sköts 1963, säger i en intervju att han hörde ytterligare två skott vid tillfället, något som väcker nya frågor om det officiella narrativet kring mordet.

Landis har tidigare inte delgivit sina vittnesmål men har sent omsider nu beslutat sig för att bryta sin tystnad i en intervju med New York Times. Det var Landis själv som upptäckte vad som i massmedia blev känt som den ”magiska kulan” även om denna sedan tappades bort innan den slutligen hittades på båren där Texasguvernören John Connally burits.

Upptäckten av kulan användes för att marknadsföra teorin att en enda kula först passerat presidentens hals innan den sedan också orsakat en rad skador på guvernören. Landis sa upp sig efter presidentmordet och vägrade att delta i utredningen men har nu, 88 år gammal, skrivit boken The Final Witness där han ifrågasätter den officiella utredningens resultat.

Hans tes är att ”den magiska kulan” i själva verket överförts från en bår till en annan när dessa trycktes ihop och att säkerheten på brottsplatsen varit mycket undermålig.

– Det fanns ingen där för att säkra platsen … Alla agenter som var där fokuserade på presidenten.

Han berättar vidare att ”den magiska kulan” saknade den nödvändiga hastigheten för att kunna penetrera Kennedys kropp – någonting som drar tvivel över teorin att den utpekade mördaren Lee Harvey Oswald agerade ensam.

Landis misstänker också att kulan kan ha felidentifierats efter att den överlämnats till Secret Service.

Historikern James Robenalt som också arbetat med boken anser att agentens vittnesmål kan komma att återuppliva debatten om en andra skytt vid mordtillfället.

– Om det han säger är sant, vilket jag tenderar att tro, kommer det sannolikt att öppna frågan om en andra skytt på nytt, om inte ännu mer. Om den kula vi känner som den magiska eller orörda kulan stannade i president Kennedys rygg, betyder det att den centrala tesen i Warrenrapporten, teorin om en enda kula, är felaktig, konstaterar han.

Enligt FBI:s återskapande av händelseförloppet kan Oswald inte ha haft tid att avlossa två separata skott för att träffa både presidenten och guvernör Connally.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!