Franska presidentvalet 2017

Obama – en potentiell joker i Frankrikes presidentval?

Barack Obama, Frankrikes näste president?

I Frankrike har presidentvalsfebern börjat stiga, och nu har över 27 000 personer skrivit på namnlista där man uppmanar USA:s förre president Barack Obama att ställa upp i det franska presidentvalet i vår.

Frankrike är en republik där utlandsfödda kan ställa upp i presidentvalet. Det skulle i teorin innebära att de flesta av människorna på jorden kan bli franska presidenter.
En icke-fransk person som skulle kunna bli landets president är Barack Obama. En namnlista som uppmanar Obama att ställa upp i presidentvalet i vår har nått över 27 000 underskrifter och en kampanjhemsida har startats, rapporterar NPR.

Även om kampanjen kan tyckas oseriös och mer som ett skämt är ändå dess budskap att fransmännen är trötta på hur landet har styrts de senaste årtiondena och att man vill ha verklig förändring.

Det är alltid samma människor de senaste 20 åren. Alla har samma utbildning och ger ministerpositioner till sina vänner. Vi kan inte så mycket om politik. Vi framför inget reellt, men vi vill få folk att tänka, säger en av skaparna bakom Obama 2017-kampanjen till NPR.

Om Barack Obama skulle ställa upp i presidentvalet kommer han ställas mot Marine Le Pen (Front National), Emmanuel Macron (oberoende), Benoît Hamon (Socialistiska partiet) och François Fillon (Republikanerna).

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!