Obama – en potentiell joker i Frankrikes presidentval?

publicerad 24 februari 2017
Barack Obama, Frankrikes näste president?

I Frankrike har presidentvalsfebern börjat stiga, och nu har över 27 000 personer skrivit på namnlista där man uppmanar USA:s förre president Barack Obama att ställa upp i det franska presidentvalet i vår.

Frankrike är en republik där utlandsfödda kan ställa upp i presidentvalet. Det skulle i teorin innebära att de flesta av människorna på jorden kan bli franska presidenter.

En icke-fransk person som skulle kunna bli landets president är Barack Obama. En namnlista som uppmanar Obama att ställa upp i presidentvalet i vår har nått över 27 000 underskrifter och en kampanjhemsida har startats, rapporterar NPR.

Även om kampanjen kan tyckas oseriös och mer som ett skämt är ändå dess budskap att fransmännen är trötta på hur landet har styrts de senaste årtiondena och att man vill ha verklig förändring.

Det är alltid samma människor de senaste 20 åren. Alla har samma utbildning och ger ministerpositioner till sina vänner. Vi kan inte så mycket om politik. Vi framför inget reellt, men vi vill få folk att tänka, säger en av skaparna bakom Obama 2017-kampanjen till NPR.

Om Barack Obama skulle ställa upp i presidentvalet kommer han ställas mot Marine Le Pen (Front National), Emmanuel Macron (oberoende), Benoît Hamon (Socialistiska partiet) och François Fillon (Republikanerna).
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.