Utrikes

Obama besöker Hiroshima – men ber inte om ursäkt för atombombningarna

Japans premiärminister Shinzo Abe och hans familj välkomnar USA:s president Barack Obama under dennes statsbesök till Tokyo i april 2014

USA:s president Barack Obama besöker just nu Hiroshima som var en av två städer som USA atombombade 1945. Men Obama säger att USA inte ber om förlåtelse, över 70 år efter händelserna.

I Andra världskrigets absoluta slutskede, den 6 respektive 9 augusti 1945, släppte USA två atombomber över de japanska städerna Hiroshima och Nagasaki. Över 200 000 människor förmodas ha omkommit bara i själva detonationerna. Idag, 70 år senare, påverkas fortfarande japanerna av effekterna från atombombningarna.
Barack Obama befinner sig just nu på ett statsbesök i Japan och besöker som den första sittande amerikanske presidenten Hiroshima. Obama vill med besöket trycka på vikten av kärnvapennedrustning, men säger samtidigt att besöket inte ska tolkas som en amerikansk ursäkt för atombombningen av staden.

Amerikansk media förutspår att Obamas besök inte kommer att få den effekt han önskar, just på grund av att Obama vägrar be om ursäkt. Samtidigt har USA moderniserat sin kärnvapenarsenal under Obamas presidentskap.

“Obamas presidentskap har sett en mångmiljardmodernisering av den amerikanska kärnvapenarsenalen, långt ifrån hans vision om en kärnvapenfri värld som han presenterade 2009 och som hjälpte honom att få Nobels fredspris”, skriver CBS News.

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!