Obama besöker Hiroshima – men ber inte om ursäkt för atombombningarna

publicerad 26 maj 2016
Japans premiärminister Shinzo Abe och hans familj välkomnar USA:s president Barack Obama under dennes statsbesök till Tokyo i april 2014

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


19 730 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


USA:s president Barack Obama besöker just nu Hiroshima som var en av två städer som USA atombombade 1945. Men Obama säger att USA inte ber om förlåtelse, över 70 år efter händelserna.

I Andra världskrigets absoluta slutskede, den 6 respektive 9 augusti 1945, släppte USA två atombomber över de japanska städerna Hiroshima och Nagasaki. Över 200 000 människor förmodas ha omkommit bara i själva detonationerna. Idag, 70 år senare, påverkas fortfarande japanerna av effekterna från atombombningarna.

Barack Obama befinner sig just nu på ett statsbesök i Japan och besöker som den första sittande amerikanske presidenten Hiroshima. Obama vill med besöket trycka på vikten av kärnvapennedrustning, men säger samtidigt att besöket inte ska tolkas som en amerikansk ursäkt för atombombningen av staden.

Amerikansk media förutspår att Obamas besök inte kommer att få den effekt han önskar, just på grund av att Obama vägrar be om ursäkt. Samtidigt har USA moderniserat sin kärnvapenarsenal under Obamas presidentskap.

“Obamas presidentskap har sett en mångmiljardmodernisering av den amerikanska kärnvapenarsenalen, långt ifrån hans vision om en kärnvapenfri värld som han presenterade 2009 och som hjälpte honom att få Nobels fredspris”, skriver CBS News.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!