Utrikes

Nytt anti-islamistiskt parti på frammarsch i Danmark

Det nya danska partiet Stram Kurs, som vill förbjuda islam och deportera hundratusentals muslimer, är på frammarsch. Enligt färska opinionsmätning ser partiet ut att nå hela vägen till Folketinget i det kommande valet.

Partiet Stram Kurs bildades 2017 av advokaten Rasmus Paludan, som först blev känd genom att posta anti-islamistiska videos på YouTube. Han har bland annat bränt Koranen, ibland inlindad i bacon. Något som han kallar en hyllning till yttrandefriheten.
I en opinionsmätning som publicerades under måndagen fick partiet 2,4 procent av rösterna. För att ta plats i Folketinget krävs endast 2 procent av rösterna. I två andra nyligen publicerade opinionsmätningar får partiet 2,7 respektive 3,9 procent av danskarnas röster.

I mitten av april höll Stram Kurs en manifestation i Köpenhamn, där man bland annat kastade runt en Koran. Det hela ledde till massiva muslimska kravaller som resulterade i 23 gripanden. Under manifestationen attackerades poliser av rasande muslimer och delar av staden sattes i brand.

Det danska valet väntas hållas i juni.

 

Källa: Reuters

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!