Ny nordkoreansk missil flög över Japan

publicerad 15 september 2017

Nordkorea ska ha avfyrat en ballistisk robot som ska ha flugit över Japan innan den landade i Stilla havet.

Roboten ska ha avfyrats från Pyongyang vid sjutiden på fredagsmorgonen lokal tid och passerat den japanska ön Hokkaido för att landa 200 mil öster om ön i Stilla havet. Efter att roboten avfyrades från Nordkorea ska japansk stats-tv uppmanat invånare i Hokkaido att söka skydd, rapporterar RT.

Sydkoreansk media uppger att den ballistiska roboten flög 370 mil, vilket är längre än någon annan missil landet har avfyrat, och nådde en höjd av 77 mil innan den landade i Stilla havet cirka 200 mil öst om Hokkaido.

– Vi måste låta Nordkorea vara medvetna om att de om de fortsätter så här så kommer de inte ha gå en ljus framtid till mötes, säger Japans premiärminister Shinzo Abe efter det senaste robottestet från Nordkorea.

FN:s säkerhetsråd uppger att man kommer att samlas under fredagen för att diskutera händelseutvecklingen i Nordkorea.

Tidigare i augusti avfyrade Nordkorea en liknande robot som även den passerade Hokkaido innan den slog ner i Stilla havet.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.