Ny lag förbjuder all hbtq-propaganda i Ryssland

publicerad 7 december 2022
- av Redaktionen

Nu förstärks lagen om förbud mot hbtq-propaganda i Ryssland. Det blir framöver helt förbjudet att sprida innehåll gällande bland annat icke traditionella sexuella relationer till både vuxna och barn. Tidigare har lagen enbart gällt gentemot barn och unga.

Det var 2013 som man i Ryssland förbjöd ”propaganda för icke traditionella sexuella relationer” riktade mot barn och unga. Detta innebar i praktiken att man inte fick främja hbtq-relaterat innehåll på exempelvis sociala medier som barn kan ta del av. Exempelvis bötfälldes plattformen Tiktok, som har en åldersgräns på 13 år, så sent som i oktober i år av Ryssland på grund av detta.

Nu har president Vladimir Putin skrivit under en ny lag gällande samma område, rapporterar ryska nyhetsbyrån TASS. Detta gör att det numera är förbjudet i Ryssland i allmänhet att sprida innehåll gällande propaganda om icke traditionella sexuella relationer, könsbyte samt pedofili. Enligt bestämmelserna kan förbudet förutom för sociala medier även gälla vid försäljning av vissa varor, i reklam, i film och inom litteratur.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.