Norskt-brittiskt samarbete mot undervattenssabotage

Det nya kalla kriget

publicerad 22 maj 2023
- av Isac Boman
Försvarsministrarna Ben Wallace och Bjørn Arild Gram.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Storbritanniens försvarsminister Ben Wallace och hans norske kollega Bjørn Arild Gram har undertecknat ett säkerhetsavtal som går ut på att de båda länderna ska utöka sitt militära samarbete för att bättre bekämpa påstådda hot mot viktig infrastruktur i Nordsjön.

Storbritannien och Norge har i dag kommit överens om att utveckla ett strategiskt partnerskap för att motverka gemensamma hot på det undervattensrelaterade området, inklusive hot mot vår undervattensinfrastruktur”, skriver det brittiska försvarsministeriet på sin hemsida.

Man pekar på att den ökade användningen av havsbotten för energi- och kommunikationsändamål resulterat i ”ökade möjligheter för motståndare att hota västvärldens kritiska nationella infrastruktur under havsytan” – och pekar ut attentaten mot Nord Stream 1 och 2 som exempel på detta.

Därför kommer länderna bland annat att utöka sin militära närvaro i regionen och vidare ”förbättra de två nationernas förmåga att öva och operera tillsammans och utveckla kapacitet som skyddar våra gemensamma intressen i Nordsjön”.

– Attacken mot Nord Stream-ledningen har lett till ett ännu närmare samarbete mellan våra kollektiva tillgångar för att upptäcka och försvara oss mot undervattenshot och garantera fortsatt säkerhet i Nordatlanten, deklarerar Ben Wallace.

Bjørn Arild Gram är inne på samma spår och menar att det ”är viktigt att demokratier som Storbritannien och Norge står tillsammans när den regelbaserade internationella ordningen är under press”.

– Sabotaget av Nord Stream-ledningarna förra året är en konkret påminnelse om vad som står på spel här. Genom att samarbeta kan vi förbättra vår förmåga att upptäcka ubåtar, motverka hot från minor och skydda kritisk infrastruktur på havsbotten, kommenterar han.

Samtidigt som sprängningarna av Nord Stream pekas ut som huvudskälet till det förstärkta samarbetet länderna emellan anklagas den norska militären själva för att tillsammans med USA vara de som utförde attackerna.

Den prisbelönte journalisten Seymour Hersh har tidigare publicerat vittnesmål som gör gällande att gasledningarna sprängdes på order av USA:s president Joe Biden, att Norge användes som bas för uppdraget samt att norsk militär varit direkt involverade i både planeringen och utförandet av attentaten.

Seymour Hershs uppgifter om att Nord Stream sprängdes i en norsk-amerikansk hemlig operation har fått stor uppmärksamhet på sociala medier, forum och i systemkritiska medier – men har i stort avfärdats som fantasier eller förtigits i etablissemangsmedierna och den politiska debatten.

Hersh menar själv att de stora mediehusen aldrig varit intresserade av att granska USA:s och Norges inblandning i attackerna och att det inte heller finns någon politisk vilja att ställa de verkligt ansvariga till svars.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!