Norsk polis: Många frimurare inom rättsväsendet

Den norska polismannen Roy Riksvold, med över 40 års erfarenhet från polisyrket, slår larm om att andelen åklagare och poliser som är medlemmar i frimurarorden är kraftigt överrepresenterade.

publicerad 15 oktober 2013
Ökad kritik mot slutna sällskap. Bilden visar amerikanska frimurare.

Det finns vissa krav för vad för slags bisysslor poliser i Norge kan ha utöver polisjobbet. Men Roy Riksvold ifrågasätter hur de nuvarande regelverket ser ut.

– Samma krav bör ställas på anställda åklagare och poliser om medlemskap i organisationer som frimurarorden, säger Roy Riksvold till Dagbladet.no.

”Är jäviga”
För tre år sen misstänkte han att någonting inte var som det skulle och att rättsväsendet kan ha varit jävigt. Det var när han upptäckte ett brottsmål där både åklageren och den anklagade var frimurare. Brottsmålet utreddes aldrig ordentligt menar Riksvold.

Efter att Roy Riksvold blev misshandlad i sin tjänst 2010 blev han sjukskriven i fyra månader. Ärendet lämnades över till åklagare som var medlemmar i frimurarorden. Idag, tre år senare, har det ännu inte blivit någon rättegång.

Den dagen då rättegången var tänkt att inledas ringde man och sa att domaren var sjuk. Domaren är frimurare och det är även gärningsmannens farbror, säger Roy Riksvold.

”Jag är en visselblåsare”
Roy Riksvold säger att han inte är rädd för vilka konsekvenser det kan bli av att han går ut med informationen om frimurare.

Jag är en visselblåsare… Jag tror inte att det är en slump att jag hittar fler fall där medlemskap i olika frimurarloger påverkar hur åklagare behandlar ärenden.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.