Norsk-palestinier gripen för nästan 40 år gammalt terrordåd i Paris

publicerad 8 december 2020
- av Per Nordin
Bränder från upplopp i Paris i februari tidigare i år.

En 62-årig palestinier, bosatt i Norge, greps nyligen för ett terrordåd i Paris 1982. Han anklagas för mord eller delaktighet i mord på 6 personer samt mordförsök på 22 personer.

Den 62-årige mannen är bosatt i Skien, i södra Norge. Han arresterades och häktades för åtta veckor sedan och har sedan dess varit i ett högriskfängelse i Östfold. Under de senaste veckorna har det varit ett antal prövningar i det norska rättsväsendet, och mannen har nu utlämnats till Frankrike enligt den norska public service-kanalen NRK.

Franska myndigheter tror att han var en av huvudaktörerna i terrorattacken mot den judiska restaurangen Goldenberg i Paris i augusti 1982. Dådet resulterade i att 6 personer dödades och 22 skadades. Terrorattacken ägde rum mitt på dagen. Fyra män i vita kostymer attackerade restaurangen. En av dem kastade en granat in i salongen, sedan avfyrades mer än 70 maskingevärsskott inne i restaurangen och på gatan utanför.


Annonser:


Dådet har varit olöst i 38 år. Utlämningen ger nu fransmännen hopp om att de kan ta reda på vem som stod bakom restaurangmassakern. 62-åringen kommer att åtalas för för mord eller delaktighet i mord på 6 personer, samt mordförsök av 22. Straffet kan bli livstids fängelse i Frankrike.

Frankrike har försökt få honom utlämnad sedan 2015, men norska myndigheter har ställt som villkor att 62-åringen inte ska dömas till livstids fängelse och att han får avtjäna straffet i Norge.

Mannen hävdar själv att han aldrig varit i Frankrike. Han heter egentligen Walid Abdulrahman Abou Zayed och har bott i Norge sedan 1991.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.