Norsk ex-minister döms för att sexuellt ha utnyttjat migranter

publicerad 21 juli 2019
- av Alexander Almqvist

Den norske politikern och ex-ministern Svein Ludvigsen har dömts till fängelse för att ha sexuellt utnyttjat tre asylsökare.

Svein Ludvigsen, 72, var Norges fiskeminister mellan 2001 och 2005 och var så sent som 2014 landshövding för Troms fylke.

Nu har Ludvigsen dömts till fem års fängelse av en norsk tingsrätt. Ludvigsen ska enligt domen ha missbrukat sin ställning som politiker gentemot tre manliga asylsökare. Ludvigsen erbjöd de tre asylanterna uppehållstillstånd i Norge i utbyte mot sexuella tjänster från asylanterna, skriver Verdens Gang.

Ludvigsen, som har en bakgrund som frimurare fram tills att han i januari 2018 blev portad från Den Norske Frimurerorden, nekar till anklagelserna om att han ska ha sexuellt utnyttjat männen, vilket inte tingsrätten anser.

Utnyttjandet av de tre asylanterna ska ha pågått mellan 2011 och 2017.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.