Nordkorea varnar för kärnvapenkrig

Det nya kalla kriget

publicerad 16 augusti 2023
- av Jan Sundstedt
Kang Sun-nam anklagar USA för eskaleringen i regionen.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Världen är bara ett steg från en storskalig kärnvapenkonflikt – det hävdade Nordkoreas försvarsminister och general Kang Sun-nam under den internationella säkerhetskonferensen i Moskva under tisdagen.

Försvarsministern anklagade makthavarna i Washington för att öka spänningarna och för att försöka tvinga igenom ett regimskifte i landet – men också för att öka sin militära närvaro i regionen och för att placera ut kärnvapenkapabla flygplan och ubåtar i Nordkoreas närområde, skriver den ryska statskanalen RT.

– Nu är frågan inte om ett kärnvapenkrig bryter ut på Koreahalvön, utan vem som startar det och när. Bara i år har USA skickat massiva strategiska vapen till regionen, inklusive en kärnvapenkapabel ubåt, en hangarfartygsgrupp och ett kärnvapenkapabelt bombplan, sa Kang.

Det var i slutet av mars som amerikanska krigsfartyg anlände till en militärhamn i Sydkorea – mycket kort tid efter att Nordkorea presenterat sina nya kärnvapenladdade stridsspetsar, som förmodas kunna monteras på ballistiska kortdistansrobotar.

Någon månad senare – i juni, deltog ett amerikanskt bombplan i övningar med Sydkorea. Ytterligare två veckor efter det skickades den kärnvapenbestyckade ubåten Trident II till området.

– USA, som har fört en fientlig politik mot Nordkorea … i 80 år, stör på ett flagrant sätt den oberoende utvecklingen och säkerhetsintressena i norr och driver situationen i nordöstra Asien till randen av ett kärnvapenkrig, fortsatte Kang.

Han menar att ledarna i Washington måste ”erkänna sin krigiska politik” och ”överge sin konfrontativa strategi” om man vill lösa krisen på ett fredligt sätt. Innan dess påstås diplomati och dialog vara omöjligt.

– Vi är väl medvetna om det faktum att USA:s aggressiva avsikt att beröva oss våra kärnvapen och förstöra vårt system med brutalt våld inte kan ändras ens det minsta, tillade han.

Generalens uttalanden kommer kort efter att Nordkoreas ledare Kim Jong-un beordrat ökade förberedelser för ett eventuellt kommande krig – bland annat utökad vapenproduktion och intensifierade militärövningar.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!