Nordiska motståndsrörelsen förbjuds i Finland

publicerad 29 september 2018
Nu förbjuds Nordiska motståndsrörelsen finska gren. Här tågar man genom Falun under 1 maj 2017.

Igår meddelade Åbo hovrätt att Nordiska motståndsrörelsen förbjuds i Finland. I ett pressmeddelande skriver man att förbudet beror på att Motståndsrörelsen anses ha utövat verksamhet som strider mot god sed.

Det var i slutet av november förra året som Birkalands tingsrätt meddelade att Nordiska motståndsrörelsens finska gren förbjuds i landet. Domen kom efter en talan som lämnats in av en politiserad finsk polisstyrelse, som hävdade att organisationens verksamhet strider mot ”god sed”. Tingsrättens gick på polisstyrelsens linje, trots att många upplevde att förhandlingen skulle leda till en annan dom.

Då tingsrättsdomen överklagades vann den inte laga kraft, och inget organisationsförbud har varit verksamt i väntan på Åbo hovrätts avgörande i frågan.

Under fredagen meddelade Åbo hovrätt att man går på tingsrättens linje och förbjuder verksamheten för Nordiska motståndsrörelsens finska gren. Man motiverar beslutet med att organisationen i Finland ”bedrivit verksamhet som väsentligt strider mot lag eller god sed”.

Domen går att överklaga till Högsta domstolen, men kommer alltså att vara verksam i någon form till ett eventuellt upphävande av högre instans.

Exakt hur förbudet kommer att utformas är i skrivande stund oklart och enligt uppgifter till organisations portal Nordfront vinner domen laga kraft om 60 dagar från och med fredagen.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.