Nobels fredspris till Colombias president – har tidigare anklagats för att fängsla aktivister

publicerad 7 oktober 2016
Juan Manuel Santos

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


4360 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Den colombianske presidenten Juan Manuel Santos har tilldelats Nobels Fredspris 2016. Detta trots att presidenten anklagats för att fängsla människorättsaktivister.

Juan Manuel Santos, som varit Colombias president sedan 2010, tilldelas priset för att ha försökt få till stånd ett fredsavtal med den marxist-kommunistiska FARC-gerillan. I förra veckan röstade colombianerna överraskande mot ett sådant fredsavtal.

– Att en majoritet av väljarna sade nej till fredsavtalet betyder inte nödvändigtvis att fredsprocessen är död. Nobelkommittén understryker att president Santos nu bjuder in till en bred nationell dialog som kan föra fredsprocessen framåt. Även motståndare till fredsavtalet har välkomnat en sådan dialog. Kommittén hoppas att alla parter kommer att ta ansvar och delta i de kommande fredssamtalen på ett konstruktivt sätt, säger Nobelkommitténs ordförande Kaci Kullmann Five på en presskonferens, enligt Verdens Gang.

Men Juan Manuel Santos och hans administration har tidigare anklagats för att inte göra tillräckligt för att främja mänskliga rättigheter i Colombia. Bland annat har Santos administration på ofta väldigt lösa grunder anklagat människorättsaktivister för att vara allierade med FARC-gerillan. Som ett resultat av det har många aktivister fängslats.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!