Nioåring nekas njurtransplantation – eftersom fadern är ovaccinerad

Kritiserade covidvaccineringen

publicerad 11 april 2022
- av Sofie Persson
Sonen Tanner, fadern Dane, hunden Joe, modern Jenn och sonen Ryder.

Nioåriga Tanner från Cleveland har en medfödd njursjukdom. Hans far var före coronakrisen matchad som donator till en ny njure för sonen, men när man nu skulle genomföra transplantationen satte sjukhuset stopp för detta – eftersom man infört en ny policy som innebär att man som ovaccinerad mot covid-19 inte längre får ge organ.

2018 blev Dane Donaldson godkänd för att kunna ge sin nioårige son Tanner en njure. Tanner har sedan födseln en sällsynt fosterskada som resulterat i en kronisk njursjukdom vilket gör att hans njurar sakta men säkert tappar sin funktion. Dock bestämde man sig 2018 för att det fanns tid att vänta med en transplantation eftersom en njurtransplantation endast håller i ungefär 20 år, vilket innebär att nioåringen kommer att behöva fler transplantationer i framtiden. Därefter kom coronakrisen och de blev tvungna att vänta ännu längre.

När det nu var dags för Tanner att få sin livsviktiga njurtransplantation från sin far beslutade dock Cleveland Clinic Children’s Hospital att nioåringen inte längre får genomgå operationen. Anledningen är att fadern Donaldson inte är vaccinerad mot covid-19, rapporterar The Epoch Times.

Sjukhuset införde nämligen en ny policy under 2021, vilket innebär att alla donatörer för organtransplantationer måste vara fullt vaccinerade mot covid-19 för att överhuvudtaget få genomföras.

Individer som är aktivt infekterade med covid-19 har en mycket högre frekvens av komplikationer under och efter operationen, även om infektionen är asymptomatisk“, förklarar sjukhuset som anledning till att nioåringen inte får sin transplantation.

Däremot gäller detta inte för avlidna donatorer, menar Donaldson, som frågade sjukhuset om saken och menar att det då blir motsägelsefullt om det bara ska krävas av så kallade ”levande donatorer”.

En levande donator är bättre när det gäller njurar, säger Donaldson. Men sjukhuset skulle hellre ta en njure från en avliden person som inte är vaccinerad, det finns ingen logik i det.

Donaldson har valt att inte injicera sig med covidvaccinet dels på grund av religiösa skäl, dels på grund av att han inom sitt yrke i försäkringsbranschen sett ett växande antal kunder som blivit väldigt sjuka efter att de låtit injicera sig. Hela familjen har tidigare haft covid-19 och bör troligen därför även ha naturlig immunitet. Fadern har även sagt att han kan skriva under ett avtal som gör att sjukhuset inte behöver ta något ansvar om det skulle bli några komplikationer, om han eller sonen skulle blivit smittad av covid-19 igen, men det gick inte sjukhuset med på. Samtidigt vill man heller inte ta på sig något ansvar om fadern eller sonen skulle injicera sig med covidvaccinet och sedan få biverkningar ifrån det, vilket gör att familjen hamnat i en svår sits.

Tanner har blivit behandlad av sjukhuset sedan födseln, men nu tvingas föräldrarna leta efter ett annat sjukhus som kan genomföra transplantationen. Nioåringen har just nu endast ungefär 18 procent av sin njurfunktion kvar.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!