Farage lanserar kampanj mot bankväldet

Hotet från bankerna

publicerad 2 augusti 2023
- av Jan Sundstedt
Nigel Farage Account Closed
Nigel Farage lanserar nu en kampanj med syfte att slå tillbaka mot illasinnade banker.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Nigel Farage har i efterspelet till nedstängningen av sitt bankkonto hos brittiska banken Coutts nu lanserat en kampanj för att ta itu med det han kallar “bankväldet”. Brexit-politikerns syfte med initiativet beskrivs som att lyfta problemet med att allt fler företag och privatpersoner förnekas banktjänster.

De senaste veckornas storm kring skandalen, där banken stängt av Farages bankkonto och därtill avsiktligt läckt felaktig informationen till statskanalen BBC, utlöste den gångna veckan en omtumlande kris hos de ansvariga bankerna Coutts samt moderbolaget NatWest Group.

Konflikten ledde till att de båda finansbolagens verkställande direktörer avgick och att Farage även fick ursäkter av flera inblandade, inklusive BBC.

Lanserar kampanj

Nigel Farage är dock inte nöjd med detta utan har nu lanserat AccountClosed.org som ska “slå tillbaka mot de stora banker som har svikit oss”.

Intresserade uppmanas att ange sin e-postadress för att få uppdateringar om kampanjen, som beskrivs syfta till att “påverka beslutsfattare och tillsynsorgan att införa rättvisare praxis och strängare riktlinjer”.

Jag tror att vi tillsammans, om ni engagerar er, kommer att bygga upp en mycket, mycket betydelsefull och mäktig grupp människor. Parlamentet kommer att lyssna, ministrarna kommer att lyssna, premiärministrarna och oppositionsledarna kommer att lyssna, kommenterar Farage lanseringen av hemsidan.

Enligt Farage är huvudsyftet att iscensätta en påtryckningsgrupp mot politisk diskriminering från storföretag, banker och andra finansinstitutioner.

Sunak stöttar, Coutts backar

Nigel Farage har vunnit något oväntad offentlig sympati för sitt projekt från Storbritanniens premiärminister Rishi Sunak samt dennes kortlivade föregångare Liz Truss, som uttryckte att “huvuden med rätta har rullat” i spåren av bråket.

Häromdagen kom dock uppseendeväckande uppgifter i brittisk press, som säger att Coutts nu backar och erbjuder sig att öppna upp Nigel Farages konton i banken, något Farage själv bekräftar.

Coutts nya VD, Mo Syed, som innehaft mycket höga positioner inom banken, är nu vd och han har skrivit till mig och sagt att jag kan behålla både mina privata konton och mina företagskonton.

Farage uppger samtidigt att han önskar ytterligare kompensation från banken och att “kampen fortsätter”. Han vill också ha ett personligt möte med bankens chefer, i syfte att få ta del av hur många andra som har drabbats av orättfärdiga kontoavslutningar.

Jag vill ta reda på hur många andra människor i Coutts, NatWest och andra banker som fått konton nedstängda på grund av sina politiska åsikter. Jag vill se till att detta aldrig händer någon annan någonsin igen – så kampen fortsätter.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!