New York-polisen ignorerar borgmästaren – fortsätter gripa illegala invandrare

publicerad 17 april 2017

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


11 280 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Polisen i New York vägrar följa borgmästare Bill de Blasios order om att inte kontakta migrationspolisen ICE för att gripa personer som befinner sig i USA illegalt.

New York är likt många av USA:s största städer en fristad för illegala invandrare. Sedan 1989 har polisen i staden implicit förbjudits från att kontakta U.S. Immigration and Customs Enforcement (ICE) för att verkställa deportationer av invandrare som, utöver att befinna sig i landet illegalt, ännu inte begått något allvarligt brott.

Men under Donald Trumps presidentskap har New York-polisen frångått den praxisen och istället börjat rapportera illegala invandrare till ICE. Trots att detta strider mot borgmästaren Bill de Blasios regler. Bland annat har ICE-agenter gått in i domstolar och tingshus för att omhänderta frisläppta illegala invandrare.

– De här personerna, som ofta har en omfattande kriminell bakgrund, släpps fria på gatan och utgör ett potentiellt hot mot allmänhetens säkerhet, säger Rachael Yong Yow, talesperson för ICE, till New York Daily News.

USA:s justitieminister Jeff Sessions har tidigare hotat med att dra in federalt bistånd till de delstater och städer som fortsätter att vara en fristad för personer som befinner sig i landet illegalt.

– Rattfylleri, överfall, inbrott, narkotikabrott, gängbrott, våldtäkter, brott mot barn och mord. Otaliga amerikaner skulle vara vid liv idag och otaliga nära och kära skulle inte behöva sörja – om dessa fristäder upphörde, sade Sessions vid en presskonferens i Vita huset förra månaden.

Fakta: ICE

U.S. Immigration and Customs Enforcement (ICE) är en federal myndighet som lyder under det amerikanska inrikessäkerhetsdepartementet, Homeland Security.

ICE ansvarar för att bland annat identifiera, utreda och deportera illegala invandrare.

ICE är USA näst största brottsutredningsmyndighet efter FBI.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!