New Mexico: Vänsterextremist sköts i självförsvar

publicerad 17 juni 2020
- av Per Nordin
Arkivbild.

Steven Baca blev jagad och misshandlad av vänsterextremister som ville döda honom och svarade han med att dra sin pistol och skjuta en av dem. Trots att flera maskerade vänsterextremister med tillhyggen gav sig på Baca utmålas han nu som en förövare och höga politiker fördömer hans handlande.

Bakgrunden till händelsen var att en grupp vänsterextremister samlats och tagit med sig hackor, sprayburkar och andra redskap för att förstöra en staty över New Mexicos guvernör på 1500-talet – Juan de Onate, en del i en övergripande vänsterstrategi att riva monument och statyer över personer som på något sätt kan kopplas till rasism eller kolonialism.

Den här gången hade dock en lokal milis också samlats på platsen för att försvara statyn – med vapen om så skulle behövas. Det är oklart om Baca själv var medlem i milisen, men tydligt är att han ogillade vänsterextremisternas vandalism och i videoklipp som spridits på nätet försökte han hindra dem från att förstöra statyn och sluta med sina trakasserier.

Detta retade upp flera av vänsterextremisterna som började jaga och misshandla Baca med och utan tillhyggen när han försöker fly från platsen samtidigt som de skrek att de skulle döda honom och fick även ner honom på marken. Med fruktan för sitt liv avfyrar Baca då flera skott och träffar en av de mest drivande i misshandeln mot honom i magen.

Efter att han skjutit mannen som misshandlade honom gav Baca sitt vapen till några vakter, satte sig lugnt och stilla för att vänta på polisen och passade på att ringa ett samtal.

Vänsterextremisten som blev skjuten ska vara allvarligt skadad men ändå i ett stabilt tillstånd och förväntas överleva. Baca arresterades snart och står misstänkt för misshandel med dödligt vapen.

Trots att filmklipp visar hur Baca fredade sig mot en grupp människor som ville och försökte döda honom har New Mexicos guvernör Michelle Lujan Grisham gått ut och fördömt hans agerande.

– Att plåga folket i New Mexiko med vapen, med ett implicit hot om våld är oacceptabelt. Att våld faktiskt inträffade är förfärligt, kommenterade hon.

Även vänsterliberala medier har aktivt valt att vinkla händelserna för att de våldsamma vänsterextremisterna ska framstå som offer och Baca och medborgargardet på plats som förövare.

Efter skjutningen har det lokala styret beslutat att statyn ska tas ner tills vidare och man uppmanar också medborgargarden och milisgrupper att hålla sig borta från framtida protester och försök att rasera statyer eftersom deras närvaro ”hotar” medborgarna och stör de ”fredliga protesterna”.

 

Nedan: Filmklipp som visar händelsen. Bilderna kan uppfattas som stötande. Känsliga tittare varnas.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.