Netanyahu upplöser krigskabinett

Situationen vid Gazaremsan

publicerad 17 juni 2024
- av Isac Boman
Benjamin Netanyahu och försvarsminister Yoav Gallant.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


4360 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Efter att oppositionsledaren Benny Gantz och observatören Gadi Eisenkot valt att lämna i protest, beslutade Israels premiärminister idag att upplösa det krigskabinett som upprättades i oktober 2023.

Detta eftersom kabinettet i praktiken förlorat all betydelse och efter avhoppen bara bestod av Netanyahu och partikollegan och försvarsministern Yoav Gallant plus ytterligare två observatörer.

Skälet till att Gantz valde att lämna var att Netanyahu inte velat presentera någon tydlig plan för Gazas framtid efter krigets slut – någonting flera oppositionspartier i Israel länge krävt.

– Kabinettet var del av koalitionsavtalet med Gantz, enligt hans önskan. Så fort Gantz lämnade fanns det inte längre något behov av ett kabinett, hävdade Netanyahu efter ett möte på söndagen, enligt The Jerusalem Post.

Judisk makt kräver ökat inflytande

Efter upplösningen krävde istället den högerextreme israeliske ministern Itamar Ben-Gvir från partiet Judisk makt att istället sitta med i Netanyahus krigsråd och enligt flera bedömare är Israels premiärminister fortfarande beroende av de mer extrema sionistiska politiska krafterna i Israel för att behålla sin makt över landet.

Ben-Gvir och Judisk makt kräver bland annat att Israel intensifierar kriget i Gaza och motsätter sig helt och hållet en tvåstatslösning, en hållning som numer också tycks delas av Netanyahu och hans Likud.

Även Bezalel Smotrichs Religiösa sionistpartiet, som också sitter i Netanyahus regering motsätter sig en palestinsk stat, och vill istället att Israel utökar sina illegala bosättningar på Västbanken.

Under gårdagen meddelade den israeliska militären att man inleder en ”taktisk paus” i invasionen av södra Gaza. Vad detta innebär i praktiken för civilbefolkningen är dock inte helt klart.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!