MORGONDAGENS DAGSTIDNING – tisdag 27 februari 2024

tisdag 27 februari 2024

Nationalkonservativt parti blir störst i Italien

publicerad 26 september 2022
- av Redaktionen
Giorgia Meloni
Giorgia Meloni, partiledare för Italiens bröder.

Italiens bröder (Fratelli d’Italia) blir det största partiet i Italien och partiledaren Giorgia Meloni som redan utropat sig till segrare förväntas nu också bli landets första kvinnliga premiärminister.

Meloni och hennes parti har frekvent pekats ut som “fascister” och “högerextremister” av politiska motståndare och vänsterliberala medier. När närmare 98 procent av rösterna till parlamentsvalet räknats står det dock klart att smutskastningen haft mycket begränsad effekt. Italiens bröder har nu fått drygt 26 procent av rösterna och blir därmed landets största parti.

– Italien har valt oss och vi kommer inte att förråda henne, lovar Meloni under sitt första framträdande efter valet.

Noterbart är att man i valet 2018 enbart fick drygt fyra procent av rösterna och att man alltså gjort en exceptionell ökning på fyra år.

– Italienare har skickat ett tydligt budskap till stöd för en högerregering som leds av Italiens bröder
, deklarerar Meloni vidare.

Utöver Italiens bröder ingår också det konservativa partiet Lega, liberalkonservativa Heja Italien och en allmänborgerlig valallians (Noi Moderati) i den högerallians som får cirka 44 procent av rösterna.

Att många italienare valt att lägga sina röster på ett mer invandrings- och systemkritiskt parti är någonting som bemöts med positiva tillrop av meningsfränder även internationellt – bland annat av Alternativ för Sveriges partiledare Gustav Kasselstrand som gratulerar Meloni till valvinsten.

Den konkurrerande socialdemokratiska vänsteralliansen får blott cirka 26 procent av rösterna tillsammans och beskriver valet som ”en sorglig kväll för landet”. Vänsterpopulistiskt betonade Femstjärnerörelsen backar också kraftigt och halverar sitt stöd från 32 procent ner till drygt 16 procent av rösterna.

Kärnfrågor för Italiens bröder är bland annat den illegala invandringen som man vill stoppa helt, EU:s ständigt ökande makt och inflytande som man vill begränsa kraftigt och värnandet om den naturliga kärnfamiljen som man anser är under angrepp.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!Mer från förstasidan

Share via
Missa inte en nyhet igen!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev idag!

Ta del av ocensurerade nyheter – fria från industriintressen och politisk korrekthet från Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning – varje vecka.

Send this to a friend