Nationalkonservativa Frihetspartiet blir Österrikes största parti

publicerad 29 januari 2023
- av Isac Boman
FPÖ:s partiledare Herbert Kickl.

Det nationalkonservativa partiet Freiheitliche Partei Österreichs (FPÖ) – frihetspartiet i korthet – är efter sju år nu återigen Österrikes största parti. Om det hade varit val idag hade partiet fått 28 procent av rösterna.

Det är den österrikiska tidningen Heute som genomfört en större väljarbarometer där det framgår att 28 procent av väljarna skulle lägga sin röst på partiet – att jämföra med 24 procent som istället hade valt Socialdemokraterna.

När det kommer till valet av förbundskansler är FPÖ:s partiledare Herbert Kickl också mer populär än Socialdemokraternas Pamela Rendi-Wagner – 17 procent uppger att de skulle rösta på Kickl och bara 12 procent på S-kandidaten.

FPÖ:s ökande popularitet korrelerar med att Österrike tog emot rekordmånga asylsökare under 2022 – nästan 60 000 och nästan tre gånger så många som under 2021. Partiet har vid sidan av sina fördömanden av invandringspolitiken även varit mycket kritiska till coronapolitikens nedstängningar och massvaccinationskampanjer. FPÖ är också det enda större parti i Österrike som inte stödjer sanktionerna mot Ryssland – eftersom man menar att dessa ledar till inhemsk inflation och ekonomiskt kaos i Europa – en uppfattning som stöds av många österrikare.

– Det är äntligen dags att stå inför EU och säga att dessa sanktioner skadar oss mycket mer än Putin. Vårt folk tvingas betala notan för dem, dundrade bland andra FPÖ-ledamoten Dagmar Belakovich inför det österrikiska parlamentet i fjol.

Även partiledaren Herbert Kickl har påpekat att rysk energi är absolut nödvändig för österrikiska hushåll och företag och menar att det är sanktionerna mot Ryssland som orsakat landets inflation.

– Om du var ärlig så skulle du säga till befolkningen att vi under lång tid framöver inte kan klara oss utan den ryska oljan och gasen. Vi behöver denna billiga energi för hushållen, för värme, matlagning, varmvatten och för tillverkningsföretagen.

Hade det varit val idag är det samtidigt dock sannolikt att den nuvarande kristdemokratiske förbundskanslern Karl Nehammer fått sitta kvar på sin position, då han får 20 procent av stödet i väljarbarometern och hans parti 22 procent. I dagsläget styrs Österrike av en koalition bestående av kristdemokratiska (ÖVP) och De Gröna – Österrikes miljöparti. De sistnämnda står still på 12 procent av rösterna.


Stöd kriget mot bankerna – bidra till stämningen mot Länsförsäkringar


166 870 kronor av 150 000 kronor insamlade! Läs mer här eller swisha direkt till: 123 611 30 21.


Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.