Musk: Varför sprider massmedia falsk bild om etniskt våld?

publicerad 9 maj 2023
- av Isac Boman

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Twitters vd Elon Musk ställer sig frågande till varför amerikansk massmedia sprider en förljugen bild av verkligheten och får det att framstå som att svarta människor utsätts för våld av vita förövare – när verkligheten oftast är den omvända.

Den bild som massmedia och politiker förmedlar vidare till allmänheten är allt som oftast att svarta människor utsätts för våld av vita och att svarta är offer och vita människor är förövare. Den verkliga situationen är dock en helt annan och i USA är det enligt tillgänglig statistik mycket vanligare att svarta brukar våld mot vita än tvärtom.

Twitters vd och ägare Elon Musk är en av de som har uppmärksammat hur massmedia förvränger verkligheten och tycker att detta är “märkligt” samt frågar ”varför medierna skulle förvränga den verkliga situationen på ett så extremt sätt”.

Musk kommenterar också andra inlägg på Twitter som rör statistik om etniskt våld och beskriver det som ”intressant” att massmedia är fyra gånger mer sannolika att nämna mördarens etniska tillhörighet om vederbörande är vit jämfört med om det är en svart mördare.

Även statistik som visar att svarta män i hög utsträckning mördar andra svarta, medan vita män ofta tar livet av sig själva, kommenteras som ”intressant” av Musk och han reagerar på att New York Times och Washington Post ökade användandet av tillmälen som ”rasist”, ”rasister” och ”rasism” med över 700 respektive knappt 1000 procent mellan 2011 och 2019.

Vänsterliberala opinionsbildare och makthavare har hela tiden varit mycket negativt inställda till Musks övertagande av Twitter – ett av de främsta skälen till detta har varit en uttalad oro för minskad censur på plattformen och större yttrandefrihet för användarna.

Under tidigare ägarskap har inlägg och information som uppmärksammar svartas våld mot vita eller förmedlar kritik mot företeelser som mångkultur, massinvandring, hbtq och feminism ofta stämplats som ”högerextremt” hat och inte sällan censurerats.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!