Musk: “NY Times stödjer uppmaningar till folkmord”

publicerad 8 augusti 2023
- av Jan Sundstedt
Elon Musk och Julius Malema, partiledare för sydafrikanska Economic Freedom Fighters.

The New York Times tonar ned den vänsterextrema sydafrikanska partiledaren Julius Malemas mässande om att döda landets vita befolkning. Detta har fått Elon Musk att uppmana till bojkott av tidningen, som han menar på detta sätt stödjer folkmord.

Under lördagen höll partiet Economic Freedom Fighters, som hårdfört förespråkat att man ska beslagta mark som ägs av vita och ge till svarta sydafrikaner, en politiskt demonstration på en fullsatt arena i Johannesburg i Sydafrika med närmare 100 000 personer. Mot slutet höjde ledaren för partiet, Julius Malema, handen och började mässa “Kill the boers!” som publiken följde med stor entusiasm. Samtidigt höll man upp fingrarna likt en pistol i luften. Frasen syftar på den vita befolkningen i landet, och användes flitigt under bland annat 90-talet då landet var särskilt präglat av konflikter mellan vita och svarta.

The New York Times, som skrivit om händelsen, tar dock upp att frasen inte behöver ha en våldsam mening. Tidningen skriver att uttrycket enligt historiker, och även partiledaren Malema, “inte bör uppfattas som en bokstavlig uppmaning till våld”. Elon Musk, som själv är född i Sydafrika, reagerar starkt på tidningens artikel och uppmanar nu till bojkott.

New York Times har faktiskt mage att stödja uppmaningar till folkmord! Om det någonsin har funnits en tid att stoppa den publikationen så är det nu“, skriver han.

Julius Malema har själv kommenterat Musks anklagelse under en nyhetskonferens i veckan där han dumförklarade den profilerade entreprenören och menade att det enda som skyddar honom är hans “vita hud”.

Varför måste jag utbilda Elon Musk? Han ser ut som en analfabet. Det enda som skyddar honom är hans vita hud, sade Malema.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!