Förgiftningen av Skripal

Moskva: Spår av västerländskt gift i nya prover från Salisbury

Enligt en rapport som skickats till Moskva från ett laboratorium i Schweiz har man hittat spår av det västerländska giftet BZ i prover ifrån Salisbury. Det meddelar Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov.

Organisationen för förbud mot kemiska vapen (OPCW) konstaterade i sin rapport att ex-spionen Sergej Skripal och hans dotter Julia förgiftades av ett militärt nervgift, men nämnde aldrig vem som var ansvarig för attacken.

Storbritannien har anklagat Ryssland för förgiftningen, något som Moskva bestämt förnekat.

OPCW tog egna prover från staden Salisbury som de undersökte i sitt laboratorium i Nederländerna. Prover skickades även till fyra andra laboratorier.

Under gårdagen meddelande Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov att man tagit emot nya prover ifrån ett laboratorium i Schweiz. Enligt Lavrov ska proverna visa innehåll spår av nervgiftet BZ som utvecklats av USA, England och flera Nato-länder, men aldrig i Ryssland eller Sovjetunionen.

– Ryssland eller Sovjetunionen har aldrig utvecklat sådana substanser, säger Sergej Lavrov enligt TT.

BZ är ett paralyserande nervgift som temporärt slår ut en person. Giftet blir verksamt mellan 30-60 minuter efter användning och håller i sig i upp till fyra dagar.

Lavrov konstaterade att OPCWs rapport aldrig nämnde BZ-giftet, varför han sade att de kommer kräva en förklaring på detta.

Tidigare har Storbritannien hävdat att giftet som användes mot Sergej Skripal och hans dotter var novitjok, ett nervgift som utvecklades i Sovjetunionen.

Liknande artiklar

FN-personal beskjuten i Duma Säkerhetspersonal från FN besköts under tisdagen när de besökte Duma i Syrien. Detta betyder att kemvapenexperterna från...
Lavrov: Kemvapenattacken i Duma iscensattes Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov går nu ut och säger att man har bevis för att den påstådda kemvapenattacken i sy...
Fortfarande inga bevis för att Ryssland låg bakom ... Det har gått nästan fyra veckor sedan den före detta ryske spionen och dubbelagenten Sergej Skripal mystiskt förgiftades...

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styres inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 0727220172, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!