Moskva: Spår av västerländskt gift i nya prover från Salisbury

publicerad 15 april 2018

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


11 280 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Enligt en rapport som skickats till Moskva från ett laboratorium i Schweiz har man hittat spår av det västerländska giftet BZ i prover ifrån Salisbury. Det meddelar Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov.

Organisationen för förbud mot kemiska vapen (OPCW) konstaterade i sin rapport att ex-spionen Sergej Skripal och hans dotter Julia förgiftades av ett militärt nervgift, men nämnde aldrig vem som var ansvarig för attacken.

Storbritannien har anklagat Ryssland för förgiftningen, något som Moskva bestämt förnekat.

OPCW tog egna prover från staden Salisbury som de undersökte i sitt laboratorium i Nederländerna. Prover skickades även till fyra andra laboratorier.

Under gårdagen meddelande Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov att man tagit emot nya prover ifrån ett laboratorium i Schweiz. Enligt Lavrov ska proverna visa innehåll spår av nervgiftet BZ som utvecklats av USA, England och flera Nato-länder, men aldrig i Ryssland eller Sovjetunionen.

– Ryssland eller Sovjetunionen har aldrig utvecklat sådana substanser, säger Sergej Lavrov enligt TT.

BZ är ett paralyserande nervgift som temporärt slår ut en person. Giftet blir verksamt mellan 30-60 minuter efter användning och håller i sig i upp till fyra dagar.

Lavrov konstaterade att OPCWs rapport aldrig nämnde BZ-giftet, varför han sade att de kommer kräva en förklaring på detta.

Tidigare har Storbritannien hävdat att giftet som användes mot Sergej Skripal och hans dotter var novitjok, ett nervgift som utvecklades i Sovjetunionen.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!