Mordbrännare bakom bränder i Kalifornien

publicerad 14 september 2020
- av Isac Boman
Över 30 människor rapporteras ha dött i bränderna i Kalifornien.

Mer än 30 personer har dött i de omfattande bränderna längs USA:s västkust och skadan på naturen i området beskrivs som katastrofal. Amerikansk lokalmedia rapporterar om ett flertal gärningsmän som gripits för att ha anlagt omfattande bränder i området.

När president Donald Trump skulle kommentera skogsbränderna så kritiserade han hur dåligt skötta skogarna i området var och uppmanade ansvariga att lägga mer resurser på skogsskötsel, något som fått vänsterpopulistiska politiker och mediakanaler att rasa eftersom de menar att klimatförändringar är orsaken till bränderna.

– Alla som bor i Kalifornien blir förolämpade av det. Prata med en brandman om du tror att klimatförändringar inte är på riktigt. Detta handlar inte om skogsskötsel, säger exempelvis Los Angeles borgmästare Eric Garcetti.

Det finns dock fler förklaringsmodeller till de omfattande bränderna än klimatförändringar och illa skötta skogar. I flera bekräftade fall handlar det nämligen om anlagda mordbränder. Sedan mitten på augusti har ett flertal personer gripits för att ha satt eld på naturen i området.

Den 19 augusti arresterades en latinamerikansk man från Fresno för att ha satt eld på motsvarande 2500 hektar mark i Los Padres National Forest. Mannen är också misstänkt för att ha odlat cannabis illegalt i området. Ytterligare en man med ett spanskklingande namn lämnade in sig själv till polisen och erkände att han startat en omfattande brand i mitten av augusti i Azuza, Kalifornien – en brand som på tre dagar spred sig 4300 hektar och skapade stor ödeläggelse.

Även i grannstaten Oregon har mordbrännare anlagt omfattande bränder som snabbt spritt sig bortom all kontroll. I åtminstone ett fall handlar det om en gärningsman som tidigare dömts för att ha anlagt bränder.

Ett flertal ytterligare fall av anlagda bränder på den amerikanska västkusten bekräftas främst i amerikanska lokaltidningar i samband med att vittnen trädit fram eller att misstänkta gärningspersoner har gripits. I konventionell svensk och internationell press har mordbrännarnas inblandning dock fått mycket lite utrymme och stort fokus har istället lagts på förklaringar som relaterar till klimatförändringar och att det är dessa som orsakat bränderna.

Fler än 30 000 brandmän arbetar i skrivande stund med att släcka bränderna och få dem under kontroll i Kalifornien och Oregon. Förutom dem som bekräftats ha omkommit har många amerikaner därtill anmälts försvunna i skogsbränderna.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.