Utrikes

Mordbrännare bakom bränder i Kalifornien

Över 30 människor rapporteras ha dött i bränderna i Kalifornien.

Mer än 30 personer har dött i de omfattande bränderna längs USA:s västkust och skadan på naturen i området beskrivs som katastrofal. Amerikansk lokalmedia rapporterar om ett flertal gärningsmän som gripits för att ha anlagt omfattande bränder i området.

När president Donald Trump skulle kommentera skogsbränderna så kritiserade han hur dåligt skötta skogarna i området var och uppmanade ansvariga att lägga mer resurser på skogsskötsel, något som fått vänsterpopulistiska politiker och mediakanaler att rasa eftersom de menar att klimatförändringar är orsaken till bränderna.
– Alla som bor i Kalifornien blir förolämpade av det. Prata med en brandman om du tror att klimatförändringar inte är på riktigt. Detta handlar inte om skogsskötsel, säger exempelvis Los Angeles borgmästare Eric Garcetti.

Det finns dock fler förklaringsmodeller till de omfattande bränderna än klimatförändringar och illa skötta skogar. I flera bekräftade fall handlar det nämligen om anlagda mordbränder. Sedan mitten på augusti har ett flertal personer gripits för att ha satt eld på naturen i området.

Den 19 augusti arresterades en latinamerikansk man från Fresno för att ha satt eld på motsvarande 2500 hektar mark i Los Padres National Forest. Mannen är också misstänkt för att ha odlat cannabis illegalt i området. Ytterligare en man med ett spanskklingande namn lämnade in sig själv till polisen och erkände att han startat en omfattande brand i mitten av augusti i Azuza, Kalifornien – en brand som på tre dagar spred sig 4300 hektar och skapade stor ödeläggelse.

Även i grannstaten Oregon har mordbrännare anlagt omfattande bränder som snabbt spritt sig bortom all kontroll. I åtminstone ett fall handlar det om en gärningsman som tidigare dömts för att ha anlagt bränder.

Ett flertal ytterligare fall av anlagda bränder på den amerikanska västkusten bekräftas främst i amerikanska lokaltidningar i samband med att vittnen trädit fram eller att misstänkta gärningspersoner har gripits. I konventionell svensk och internationell press har mordbrännarnas inblandning dock fått mycket lite utrymme och stort fokus har istället lagts på förklaringar som relaterar till klimatförändringar och att det är dessa som orsakat bränderna.

Fler än 30 000 brandmän arbetar i skrivande stund med att släcka bränderna och få dem under kontroll i Kalifornien och Oregon. Förutom dem som bekräftats ha omkommit har många amerikaner därtill anmälts försvunna i skogsbränderna.

 

Isac Boman
isac.boman@nyadagbladet.se

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!