Miljöparti förbjuder köttreklam

publicerad 7 september 2022
- av Redaktionen
Snart kan reklam för hamburgare vara ett minne blott i Haarlem.

I den nederländska staden Haarlem är köttreklam i offentliga rum snart ett minne blott. Detta efter en motion från partiet GroenLinks som menar att kött är skadligt för miljön och klimatet och att allmänheten därför inte ska uppmuntras att köpa denna typ av produkter.

– Kött är mycket skadligt för miljön. Vi kan inte säga till människor att det pågår en klimatkris och samtidigt uppmuntra dem att köpa produkter som är en del av krisen, säger Ziggy Klazes från GroenLinks i en intervju med en lokal tidning.

Även det kristdemokratiska partiet i staden stödjer förbudet som förväntas träda i kraft 2024 och som har fått skarp kritik från både köttindustrin och politiska motståndare som menar att ett förbud mot reklam för kött i praktiken innebär att yttrandefriheten begränsas.

– Myndigheterna går för långt när det kommer till att säga åt människor vad som är bäst för dem, säger en talesman för köttindustrins centralorganisation.

Högerpartiet BVNL är inne på samma spår och menar att förbudet skulle driva grisbönderna i konkurs.

– Att förbjuda reklam utifrån politiska motiv är närmast diktatoriskt, menar BVNL-ledamoten Joe Rademaker.

Även juridikprofessor Herman Bröring menar att förbudet kan inkräkta på yttrandefriheten och leda till stämningsansökningar från köttproducenter och försäljare.

I dagsläget äter cirka 95 procent av befolkningen i Nederländerna kött, det är också ännu oklart huruvida reklam för köttprodukter som bedöms som ”hållbara” ska inkluderas i förbudet. Noterbart är att Amsterdam och Haag sedan tidigare förbjudit reklam för flygresor och fossila bränslen med liknande motiveringar.


Stöd kriget mot bankerna – bidra till stämningen mot Länsförsäkringar


124 440 kronor av 150 000 kronor insamlade! Läs mer här eller swisha direkt till: 123 611 30 21.


Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.