Miljöparti förbjuder köttreklam

publicerad 7 september 2022
- av Redaktionen
Snart kan reklam för hamburgare vara ett minne blott i Haarlem.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


4360 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


I den nederländska staden Haarlem är köttreklam i offentliga rum snart ett minne blott. Detta efter en motion från partiet GroenLinks som menar att kött är skadligt för miljön och klimatet och att allmänheten därför inte ska uppmuntras att köpa denna typ av produkter.

– Kött är mycket skadligt för miljön. Vi kan inte säga till människor att det pågår en klimatkris och samtidigt uppmuntra dem att köpa produkter som är en del av krisen, säger Ziggy Klazes från GroenLinks i en intervju med en lokal tidning.

Även det kristdemokratiska partiet i staden stödjer förbudet som förväntas träda i kraft 2024 och som har fått skarp kritik från både köttindustrin och politiska motståndare som menar att ett förbud mot reklam för kött i praktiken innebär att yttrandefriheten begränsas.

– Myndigheterna går för långt när det kommer till att säga åt människor vad som är bäst för dem, säger en talesman för köttindustrins centralorganisation.

Högerpartiet BVNL är inne på samma spår och menar att förbudet skulle driva grisbönderna i konkurs.

– Att förbjuda reklam utifrån politiska motiv är närmast diktatoriskt, menar BVNL-ledamoten Joe Rademaker.

Även juridikprofessor Herman Bröring menar att förbudet kan inkräkta på yttrandefriheten och leda till stämningsansökningar från köttproducenter och försäljare.

I dagsläget äter cirka 95 procent av befolkningen i Nederländerna kött, det är också ännu oklart huruvida reklam för köttprodukter som bedöms som “hållbara” ska inkluderas i förbudet. Noterbart är att Amsterdam och Haag sedan tidigare förbjudit reklam för flygresor och fossila bränslen med liknande motiveringar.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!