Miljarddonationer till Israel under kriget

Israels ockupation av Palestina

publicerad 9 april 2024
- av Isac Boman
Benjamin Netanyahus Israel har fått stor hjälp av den judiska diasporan under det pågående kriget.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


4360 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Pro-israeliska privatpersoner och organisationer runtom i världen har donerat motsvarande minst 1,4 miljarder amerikanska dollar till Israel sedan den 7 oktober, uppger Israels ministerium för diasporafrågor.

Enligt myndigheten vittnar mångmiljarddonationerna, tillsammans med den judiska diasporans aktivism och det stora antalet frivilliga som rest till Israel under det pågående kriget, om “en aldrig tidigare skådad insats av judiska samfund runtom i världen för att stödja Israel”.

Summan är redan högre än vad amerikanska judar sammanlagt donerade under sexdagarskriget 1967 – men lägre än vad som skänktes under Yom Kippur-kriget sex år senare, rapporterar Jewish Telegraphic Agency.

Det handlar bland annat om insamlingar som startats av amerikanska judiska samfund, crowdfundade kampanjer och välgörenhetsorganisationer som arbetar till förmån för den israeliska militären.

Jewish Federations of North America, som har hela 146 medlemsorganisationer, står för nästan hälften av donationerna och har fått in så mycket pengar från judiska och pro-israeliska amerikaner att man ”inte har behövt avslå förfrågningar från israeliska välgörenhetsorganisationer så länge de uppfyller vissa kriterier”.

Pro-israeliska investerare

Vidare har minst 58 000 frivilliga flugit till Israel för att antingen ansluta till den israeliska militären under den pågående invasionen av Gaza, hjälpa till med jordbruksarbete eller assistera israeliska hjälporganisationer.

Utöver donationerna har Israels regering även lånat 1,7 miljarder dollar genom försäljning av israeliska obligationer – minst 300 miljoner av dessa kommer från amerikanska delstater och lokala myndigheter, särskilt Florida, och enligt tidningenuttryckte många investerare offentligt sin önskan att stödja Israel”.

Investerarna valde israeliska obligationer trots att avkastningen på obligationerna är relativt blygsam jämfört med andra investeringar som för närvarande finns tillgängliga på marknaden”, skriver man.

Det kan noteras att donationstakten minskat under de sex månader kriget pågått – men trots det har en tredjedel av de donationer som samlats in ännu inte fördelats vidare.

Sedan den 7 oktober rapporteras minst 33 500 palestinier ha dödats – flertalet av dem kvinnor och barn, och tusentals personer saknas. De israeliska dödssiffrorna uppgår enligt landets myndigheter till cirka 1140.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!