Utrikes

Mexiko förbjuder försäljning av högkaloriprodukter

Minderåriga får inte längre köpa bakverk, chips och läsk.

Lagstiftare i södra Mexiko har godkänt ett förbud att sälja snacks med hög kalorihalt till barn för att försöka bekämpa fetman i landet.

För första gången i Mexikos historia blev det godkänt av delstaten Oaxacas lagstiftare att de får bötfälla handlare om de säljer eller ger bort högkalori-snacks som till exempel läsk, bakverk och chips till någon under 18 år om de minderåriga inte har någon vuxen med sig.
I Mexiko har många skyllt det höga dödsantalet på medelålders människor i covid-19 på deras höga konsumtion av skräpmat och läsk. Många säger att mexikaner dör i yngre ålder än nödvändigt på grund av den höga koncentrationen av fetma och diabetes i landet.

Förbudet försöker att kringgå det faktum att delstaten Oaxaca producerar ett högkalori-snacks, nämligen choklad. De definierar de förbjudna produkterna som ”Sockriga drycker och paketerad mat med hög kalorihalt.” Oaxacas traditionella snacks är normalt sett inte paketerade.

Enligt UNICEF är barnfetma en stor hälsofara i Mexiko. Organet menar att landets barn har den högsta konsumtionen av skräpmat i världen med ett intag av cirka 40 procent av sitt totala kaloriintag per dag som kommer från skräpmat. En undersökning som gjorts av den mexikanska regeringen visar att hela 75 procent av Mexikos barn var överviktiga under 2018.

Handlare har kritiserat det här beslutet eftersom de tror att det kommer att skada småföretagare och skapa arbetslöshet. De säger att cirka 70 000 mindre affärer fått stänga sedan beslutet.

Andra grupper exempelvis inom läsk-branschen, har också kritiserat förbudet och varnar att det kommer att påverka ekonomin negativt i Oaxaca.

Studier visar att skräpmat är mestadels populärt i de fattiga områdena på grund av det låga priset och tillgängligheten. Data visar också att människor som är i riskzonen för diabetes tar skada av skräpmaten.

Magaly López Domínguez, initiativtagare till förbudet, säger i en intervju hos radioprogrammet MVS att föräldrar får rätten att bestämma själva om deras barn får äta skräpmat eller inte.

Tidigare i år meddelade också Mexikos regering att de kommer sätta ut varningstexter på högkaloriprodukter, som många inom industrin också varit motståndare till. Texter som kan sättas på produkter är till exempel ”Hög kalorihalt”, ”omåttligt salt” och ”hög i mättat fett”.

 

 


Sofie Persson
sofie.persson@nyadagbladet.se

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!