Medvedev: “USA vill förgöra Ryssland”

Det nya kalla kriget

publicerad 9 augusti 2022
- av Isac Boman
Ex-presidenten drar paralleller till Georgiens attack mot Sydossetien 2008.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Den före detta ryske presidenten Dmitrij Medvedev är övertygad om att Västs mål är att förgöra Ryssland. Han menar vidare att Ryssland kommer att uppnå fred i Ukraina på sina egna villkor – och ingen annans.

Medvedev, som tidigare även varit premiärminister och som numera är vice ordförande i det ryska säkerhetsrådet, säger i en intervju med ryska TASS att Georgiens attack mot Sydossetien 2008 och konflikten i Ukraina är del av samma ”antiryska process”.

– Detta är delar av en process, en konspiration riktad mot Ryssland. Genom att göra detta försöker väst – i första hand USA och andra anglosaxiska länder – skapa spänningar. De agerar genom våra grannländer, i omedelbar närhet till de ryska gränserna.

Enligt Medvedev har den amerikanska regeringen, innan attacken mot Sydossetien 2008, tränat georgiska trupper och hetsat den dåvarande presidenten Mikhail Saakashvili att attackera regionen och de ryska fredsbevarande styrkorna som var stationerade där.

Den tidigare presidenten menar att Washington agerar på samma ”provokativa och ärligt talat kriminella” sätt i Ukraina – men denna gång med ett betydligt mer aktivt stöd från ett EU – som enligt Medvedev ”helt har förlorat sitt oberoende”.

– Målsättningen är densamma – att förgöra Ryssland. Detta är grundorsaken till den aggressiva russofobiska geopolitiska process som initierats av väst.

Han pekar vidare på att precis som med Georgien innan 2008 har USA medvetet och aktivt beväpnat och uppviglat regimen i Kiev och uppmanat dem att döda civila i Donbass.

– De fortsätter med detta i Ukraina som de inte bryr sig ett dugg om.

Samma dag som Georgien attackerade Sydossetien genomförde Ryssland, där Medvedev då var president, en militäroperation. De georgiska styrkorna besegrades och Ryssland erkände sedan Sydossetiens och Abchaziens självständighet.

Medvedev deklarerar samtidigt att det är Ryssland som kommer att bestämma vilka fredsvillkor som är acceptabla i Ukraina – inte USA eller andra Västländer.

– Ryssland genomför en särskild militär operation i Ukraina och söker etablera fred på sina egna villkor, exakt på våra villkor – detta bör sägas öppet – och inte på de villkor som våra tidigare internationella partners, som är ivriga att se Rysslands militära nederlag, försöker tvinga på oss.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!