Utrikes

Medier ska få betalt för att motverka “propaganda”

Privata företag och medier ska få pengar av den amerikanska staten för att motverka påstådd propaganda från främmande stater.

Efter presidentvalet 2016 har etablissemangsmedia dagligen skrivit om påstådda ryska påverkanskampanjer. Detta leder nu till att USA:s utrikesdepartement och försvarsdepartement satsar 40 miljoner dollar, motsvarande 327 miljoner kronor, i ett projekt för att kunna motverka propagandan.
Pengarna kommer att hamna i en fond under utrikesdepartementet som olika aktörer – däribland medier, företag och lärosäten – kan ansöka om bidrag för att “motverka propaganda”.

Denna finansiering är avgörande för att vi ska fortsätta att aggressivt motverka smutskastning och desinformation och att vi kan utnyttja ett djupare partnerskap med våra allierade, Silicon Valley och andra partners i denna kamp, säger Steve Goldstein, statssekreterare vid det amerikanska utrikesdepartementet.

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!
  • Ämnen:
  • propaganda
  • USA