Mattel släpper transsexuell Barbiedocka

Kulturrevolutionen i Väst

publicerad 30 maj 2022
- av Sofie Persson
Skådespelaren Laverne Cox (th) står som modell för den nya dockan.

En transsexuell Barbie-docka, baserad på skådespelaren Laverne Cox, släpptes under förra veckan av leksaksföretaget Mattel.

Laverne Cox, som gjort sig känd i Netflix-serien Orange Is the New Black, får nu sin egen docka i den så kallade ”Barbie Tribute Collection”, rapporterar The Washington Post.

Det har varit en dröm i flera år att arbeta med Barbie för att skapa min egen docka, säger Cox. Jag kan inte vänta på att fansen ska hitta min docka på hyllorna och få möjligheten att lägga till en Barbie-docka som är modellerad efter en transperson till sin samling.

Leksaksföretaget Mattel har skapat dockan och dess klänning tillsammans med Cox och släpptes i samband med skådespelarens 50-års dag.

2019 lanserade Mattel även ”könsneutrala” dockor, något som Nya Dagbladet rapporterade om.

 


Fakta: Barbie-dockan

Barbie-dockan skapades 1959 efter att Ruth Handler, dåvarande ordförande för Mattel, köpte en något opassande docka till sin dotter i en schweizisk butik. Den tysktillverkade dockan var baserad på en tecknad serie om den sexuellt frispråkiga kvinnan Lilli som åren 1952–1961 publicerades i tidningen Bild. Varken serien eller dockan producerades för barn, utan ansågs som underhållning för vuxna och män köpte ofta dockan som en skämtleksak till varandra. Lilli kom sedan att bli Barbie, baserad på Handlers dotter Barbara. 1964 köpte Mattel rättigheterna till Lilli och avslutade produktionen omedelbart. Handler ska dock enligt vissa källor aldrig ha erkänt att Barbie var inspirerad av Lilli.

 


Fakta: Barbie i Norden

Barbiedockan introducerades i Sverige till julen 1963. Den svenska Barbieklubben startades av Mona Sahlin.

Barbie har sedan start fått mycket kritik för att sprida ett orealistiskt kroppsideal och att ungdomar kan drivas till ätstörningar. Under 70-talet förbjöds dockan i flera svenska förskolor på grund av detta.

1997 stämde Mattel den danska popgruppen Aqua för deras låt Barbie Girl, men förlorade.

Källa: WikipediaLadda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.