Mariupols borgmästare: ”Människor dör av matbristen”

Kriget i Ukraina

publicerad 29 mars 2022
- av Isac Boman
Bilder från Mariupol.

Situationen i Mariupol blir alltmer akut för civila, människor uppges nu avlida på grund av mat- och vattenbrist, och den stora bristen på medicin förvärrar situationen.

Människor försöker på alla vis att överleva. De delar på mat, vatten och samlar ved för att laga mat på gatan, förklarar stadens borgmästare Sergey Orlov.

I mitten av mars flaggade Röda Korset för att läget i den belägrade staden Mariupol i sydöstra Ukraina var akut. Enligt organisationen var hundratusentals människor fast i staden och stod inför en extrem brist på vatten, mat och medicin, något som Nya Dagbladet rapporterade om.

Nu uppges stadens borgmästare Sergey Orlov meddela att människor börjar dö av svält eftersom tillgången på mat och vatten börjar sina.

Vissa är döende av uttorkning och brist på mat. En del mödrar har ingen mjölk att mata sina spädbarn med och ingen mat till sina barn, säger Orlov enligt den brittiska statskanalen BBC.

Mariupol är känt för att vara huvudbasen för den så kallade Azov-bataljonen, en av de högerextrema organisationer som Ryssland angivit som en av anledningarna till invasionen av Ukraina. Ryssland har anklagat Azov för att sabotera försöken att upprätta humanitära korridorer så att civila ska kunna fly från staden och kallar det för ett ”krigsbrott”. Från ukrainskt håll lägger man ansvaret på Ryssland.

Striderna i staden har varit hårda och Orlov pekar på att situationen förvärrats av att sjukhusen liksom annan infrastruktur i staden blivit förstörda av bombningar och granatstrider.

Vissa är döende av brist på medicin och insulin. Folk får ingen läkarhjälp, säger han.

Han berättar att de som är fast i staden försöker överleva så gott de kan genom att dela på det lilla de har. De flesta tillbringar sina dagar i skyddsrum och källare utan rinnande vatten, el eller gas.

Människor försöker på alla vis att överleva. De delar på mat, vatten och samlar ved för att laga mat på gatan, förklarar han.

Tidigare försök att få ut större populationer av civila ur staden har misslyckats. Under söndagen menade Frankrikes president Emmanuel Macron att han ska inleda samtal med Rysslands president Vladimir Putin för att försöka få till en evakuering av civila i Mariupol.

 Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.