Röda Korset: ”Lidandet i Mariupol är kolossalt”

Kriget i Ukraina

publicerad 15 mars 2022
- av Sofie Persson
Mariupol, Ukraina.

I Mariupol i sydöstra Ukraina är hundratusentals medborgare utan elektricitet, vatten och mat. Enligt Röda Korset måste en vapenvila omedelbart fås till stånd för att människor ska kunna lämna staden och för att livräddande hjälp ska kunna nå platsen.

I den belägrade staden Mariupol är läget för medborgarna akut. Hundratusentals personer sitter fast i staden och står inför extrem eller total brist på vatten, mat och medicin.

Människor i alla åldrar, inklusive vår personal, tar skydd i ouppvärmda källare och riskerar sina liv för att göra kortare turer utomhus för att leta mat och vatten. Det mänskliga lidandet är kolossalt”, skriver Röda Korset.

På nätterna kan det bli nollgradigt och på flera håll i staden finns varken värme eller elektricitet. De skadade och sjuka kan inte vårdas och på gatorna ligger döda kroppar av både soldater och civilpersoner. Röda Korset uppmanar nu de stridande att avtala om ett vapenstillestånd för att invånarna ska kunna lämna staden utan att riskera att skadas ytterligare samt att hjälp i form av mat, vatten och medicin ska kunna nå fram till de som inte kan eller vill fly.

För att lindra detta elände och förhindra ytterligare tragedi behövs ett konkret avtal utan dröjsmål så att civila som vill lämna kan nå säkerhet och för att livräddande hjälp ska nå dem som inte kan lämna eller som vill stanna”.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.