Terrorattentaten i Paris

130 döda i terrordåden i Paris

Uppemot 129 personer har dödats och 352 skadats i samband med minst sex olika terrorattacker i Paris under fredagsnatten. Terrorattentaten rapporteras ha islamistiska förtecken.

Under fredagsnatten, fredagen den trettonde, skedde det sammanlagt sex olika terrorattentat i Paris. 130 personer har dödats i attentaten, rapporterar Sky News.

Över 300 personer hölls samtidigt som gisslan i konsertlokalen Bataclan. Två gärningsmän dödades när polisen stormade lokalen. En polisman uppger för AP att de möttes av ett ”blodbad” när de kom fram till de döda gisslan.
Nyhetsbyrån AFP rapporterar att minst 80 personer i konsertlokalen har dödats.

En svensk person ska ha dödats och en skottskadats i terrorattentaten, uppger svenska Utrikesdepartementet för SVT. Fem av gärningsmännen rapporteras ha avlidit.

Ett av attentaten uppges ha varit en självmordsbombning. Ett annat av bombdåden inträffade precis utanför Stade de France, där Frankrike mötte Tyskland i fotboll.

Under ett av terrorattentaten ska det från gärningsmännen ha skrikits ”Allahu Akbar”, som betyder gud är större på arabiska, rapporterar New York Times.

Den islamistiska terrorgruppen Islamiska staten, IS, har tagit på sig dåden. En av gärningsmännen nämnde Frankrikes krig mot Islamiska staten i Syrien och Irak under dådet, uppger ögonvittnen.

François Hollande har utlöst undantagstillstånd och stängt landets gränser. Samtidigt kallar man in den franska armén och 1 500 soldater.

– Det finns mycket att frukta, men vi måste möta dessa farhågor som en nation som vet hur man visar sin styrka och konfronterar terroristerna, sade François Hollande i ett tal under natten till lördagen.

Sveriges ambassad i Paris uppmanar svenskar i Paris att följa myndigheternas råd och att kontakta sina anhöriga.

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!
  • Ämnen:
  • Paris
  • terrordåd