Utrikes

Maltas ambassadör jämförde Merkel med Hitler – tvingas avgå

Merkels EU-planer jämfördes med Hitlers politik.

På Facebook gick den frispråkige maltesiske ambassadören i Finland, Michael Zammit Tabona, ut och konstaterade att Adolf Hitlers kontroll över Europa stoppades för 75 år sedan och undrade vem som nu ska stoppa den tyska förbundskanslern Angela Merkel och hennes EU-projekt. Nu tvingas Tabona avgå.

I det nu raderade inlägget på Facebook menar Tabona att Angela Merkel har uppfyllt Hitlers drömmar och mål om att kontrollera Europa, fast denna gång via den Europeiska Unionen och han undrar vem som kommer att stoppa Merkel.
Inlägget sågs inte på med blida ögon från tyskt håll och snabbt gick maltesiska myndigheter ut och meddelade att Michael Zammit Tabona nu har avgått och att man kommer att skicka ut en ursäkt till den tyska ambassaden.

Tabona har varit ambassadör i Finland sedan 2014 och har tidigare gjort sig känd för sin frispråkighet.

Maltas oppositionsledare Adrian Delia menar att utspelet var ”pinsamt för Malta” och att Angela Merkel som är en av de mest prominenta förespråkarna av ett omfattande stor-EU tidigare har hjälpt Malta i olika avseenden och därför inte förtjänar att jämföras med den extrema högern.

Maltas utrikesminister Evarist Bartolo menar i sin tur att vänskapen mellan Malta och Tyskland inte får skadas och att diplomatens jämförelse med Angela Merkel och Adolf Hitler var djupt opassande.

 


Per Nordin
per.nordin@nyadagbladet.se

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!