Mafialeaks ska hjälpa visselblåsare att avslöja maffian

publicerad 10 november 2013

Den nystartade hemsidan Mafialeaks garanterar visselblåsare från den italienska maffian anonymitet när de läcker information om maffians brottsliga aktiviteter.

Att gå till polisen i Italien för att ge med sig av avslöjande information kan vara riskabelt då många poliser har mutats av de olika brottssyndikaten. Det har gjort att många inte vågar delge informationen om maffian, någonting som Mafialeaks hoppas kunna ändra på.

“Genom våran plattform kan du rapportera om det som maffian gör. Du kan vara säker på att du kommer att förbli anonym”, står det på hemsidan, som är på italienska.

Mafialeaks har tre kategorier för uppgiftslämnande: Visselblåsare, offer och personer som “vet något” men inte har några bevis för det.

– Vi är ute efter all information som kan styrkas av någon form av bevisning, säger en av personerna bakom sajten till dagstidningen Corriere Del Mezzogiorno.

Mafialeaks använder sig av anonymitetsnätverket Tor för att skydda identiteten på uppgiftslämnarna.

Fakta: Den italienska maffian

Enligt USA:s säkerhetsmyndighet FBI har den italienska maffian sammanlagt 25 000 medlemmar och över 200 000 personer som samarbetar med maffian.

De kändaste maffiasyndikaten är Cosa Nostra (Sicilien), Camorra (Neapel) och Ndranghetan (Kalibrien).

Idag räknar man att Cosa Nostran, Ndranghetan och Camorrans kokainhandel motsvarar fem länders BNP. De omsätter biljontals kronor per år.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!