Macrons general vill “modernisera” Notre-Dame – arkitekten vägrar

publicerad 16 november 2019
- av Isac Boman
Notre-Dame i skymningssolen i Paris.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


11 280 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Frankrikes regering under den omstridde presidenten Emmanuel Macron tycks ännu inte ha gett upp tanken om att Notre-Dame ska omformas i “moderniserad” byggnadsstil. Arkitekten Philippe Villeneuve vägrar dock att ge vika och står fast vid att den världsberömda katedralen ska återställas i originalskick.

Den dramatiska branden i våras skadade interiören och taket samt totalförstörde den ikoniska spiran av Notre-Dame. En konflikt råder nu mellan projektledaren och arkitekten om på vilket sätt katedralen ska återuppbyggas, rapporterar RT.

Under onsdagen ledde detta till ett gräl i franska Nationalförsamlingen mellan den Macron-lojale generalen Jean-Louis Georgelin, som leder återuppbyggnaden av Notre-Dame, och chefsarkitekten Philippe Villeneuve. Villeneuve vill återställa katedralens yttre i sin ursprungliga gestalning så långt det är möjligt och har tydligt klargjort att han inte kommer att vika för Georgelins och Macrons vilja att modifiera den till ett mer ”samtida” utseende.

Antingen återställer jag det precis som det var … eller så gör de en modern spira och då blir det någon annan [som gör det].

Det faktum att konflikten förekommer är något märklig mot bakgrund av att en överväldigande majoritet av det franska folket vill att den medeltida katedralen ska återställas i sitt ursprungliga skick, något som även den franska senaten röstat igenom för att slå fast.

När det gäller huvudarkitekten har jag redan förklarat att han borde hålla tyst, svarade Georgelin å sin sida på frågan om vad han ansåg om Villeneuves hållning.

Georgelin fortsatte med att säga att alla inblandade i projektet måste ”gå vidare på ett förnuftigt sätt” så att “vi i lugn och ro kan göra det bästa valet för Notre Dame, för Paris, för världen”.

Notre Dame är en av de första gotiska katedralerna och uppfördes redan på 1100-talet. Den är Frankrikes mest besökta turistattraktion och är vid sidan av att vara en viktig symbol för fransk historia därtill klassad som en del av världsarvet. Den spektakulära katedralen har allmänt betraktats som en arkitektonisk dyrgrip inte bara för Europa utan för hela västerlandet i stort.

Det slutgiltiga beslutet om spirans utformning kommer inte att fattas förrän år 2021, men upprörda röster på sociala medier kräver att general Georgelin redan nu tas bort från projektet.

Emmanuel Macrons ämbetstid har kantats av exceptionellt låga förtroendesiffror hos allmänheten och under det senaste året av de gula västarnas omfattande protester. Före han blev politiker arbetade han som rådgivare och delägare för Rothschild & Co i Paris.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!