Luxemburg: “Inför hemmaarbete och bilförbud i EU”

publicerad 24 maj 2022
- av Sofie Persson
Claude Turmes, energiminister i Luxemburg och ledamot i Europaparlamentet.

Under förra veckan presenterade EU-kommissionen nya förslag för att minska beroendet av energikällor från Ryssland. Samtidigt uppmanar Claude Turmes, energiminister i Luxemburg, EU att införa gemensamma hastighetsbegränsningar, kräva hemarbete och ha bilförbud på söndagar för medborgarna.

Vad vi behöver på EU-nivå är en EU-omfattande samordnad hastighetsgräns och två dagars hemarbete per vecka, sade Turmes.

EU-kommissionen presenterade under onsdagen i förra veckan en plan för att förse hela EU med långsiktig energi utan att använda fossila bränslen från Ryssland. En del av planen är att man redan år 2030 vill använda förnybara energikällor till 45 procent, istället för de tidigare planerade 40 procenten. Bland förslagen finns även planer på att minska ner på energiförbrukningen, eftersom man menar att det är de ”billigaste, säkraste och renaste” möjligheterna att reducera vårt beroende av fossila bränslen från Ryssland.

Claude Turmes, energiminister i Luxemburg och ledamot i Europaparlamentet, sade i en intervju med tyska nyhetsbyrån DPA att han anser att EU behöver ta till hårdare regler om man ska kunna göra sig fri från beroendet av ryska energikällor. Han menar att EU-länderna måste begränsa hastigheterna på vägarna och kräva att medborgarna arbetar hemifrån minst två dagar i veckan, rapporterar tyska Der Spiegel.

Vad vi behöver på EU-nivå är en EU-omfattande samordnad hastighetsgräns och två dagars arbete hemifrån per vecka, sade Turmes.

Vidare anser han att man i större städer bör införa bilfria söndagar, vilket skulle kunna spara 2,5 miljoner fat olja.

Jag uppmanar kommissionen att inte missa denna möjlighet att ta in Europa på denna väg, sade han.

EU-kommissionen har ännu inte uttalat sig om några hastighetsbegränsningar eller bilförbud, men uppmanar medborgare att ”köra mer ekonomiskt” samt att ”åka mer kollektivt”. Samtidigt menar kommissionen att man kommer att arbeta med organisationer som exempelvis det internationella energirådet, International Energy Agency (IEA) för att ”identifiera och uppmuntra” de mest effektiva möjligheterna till energisparande.

Under förra veckan släppte även IEA tillsammans med World Economic Forum en rapport där man tittat på tio olika sätt att minska förbrukningen av olja och dessutom att ”hjälpa att tackla den globala energikrisen”. I rapporten nämns bland annat att man vill begränsa hastigheten, att medborgare ska arbeta hemifrån minst två men gärna tre dagar i veckan och ha bilfria söndagar i städer.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!