Utrikes

Luxemburg blir först i Europa med gratis kollektivtrafik

Vid månadsskiftet införs avgiftsfri kollektivtrafik i Luxemburg som därmed blir första landet i Europa att erbjuda gratis kollektivtrafik.

Luxemburg blir det första landet i Europa som inför en helt avgiftsfri kollektivtrafik. Syftet är dels att minska biltrafiken i landet men också att underlätta och göra det smidigare för invånarna att ta sig omkring på buss och spårvagn.

Förändringen genomförs vid månadsskiftet och ytterligare faktorer som lyfts fram är att avgiftsfri kollektivtrafik också kan bidra till att miljön skadas mindre och att trafikstockningarna försvinner.
Ungefär 400 000 människor pendlar varje dag till Luxemburg, huvudstad i landet med samma namn. Många av dessa kommer från grannländerna Tyskland, Frankrike och Belgien och det stora antalet bilar på vägarna sägs ha lett till försämras luftkvalitet.

Luxemburg är ett litet land med 600 000 invånare på ett område en fjärdedel så stort som Skåne. Landets ringa storlek tros förenkla möjligheterna att upprätthålla en väl fungerande lokaltrafik som kommer de flesta medborgare och utländska pendlare till del.

 


Markus Andersson
markus.andersson@nyadagbladet.se

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!