Luxemburg blir först i Europa med gratis kollektivtrafik

publicerad 18 februari 2020
- av Markus Andersson
Vid månadsskiftet införs avgiftsfri kollektivtrafik i Luxemburg som därmed blir första landet i Europa att erbjuda gratis kollektivtrafik.

Luxemburg blir det första landet i Europa som inför en helt avgiftsfri kollektivtrafik. Syftet är dels att minska biltrafiken i landet men också att underlätta och göra det smidigare för invånarna att ta sig omkring på buss och spårvagn.

Förändringen genomförs vid månadsskiftet och ytterligare faktorer som lyfts fram är att avgiftsfri kollektivtrafik också kan bidra till att miljön skadas mindre och att trafikstockningarna försvinner.

Ungefär 400 000 människor pendlar varje dag till Luxemburg, huvudstad i landet med samma namn. Många av dessa kommer från grannländerna Tyskland, Frankrike och Belgien och det stora antalet bilar på vägarna sägs ha lett till försämras luftkvalitet.

Luxemburg är ett litet land med 600 000 invånare på ett område en fjärdedel så stort som Skåne. Landets ringa storlek tros förenkla möjligheterna att upprätthålla en väl fungerande lokaltrafik som kommer de flesta medborgare och utländska pendlare till del.


Stöd kriget mot bankerna – bidra till stämningen mot Länsförsäkringar


128 970 kronor av 150 000 kronor insamlade! Läs mer här eller swisha direkt till: 123 611 30 21.


Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.