Falska rapporter om attack mot kärnkraftverk i Ukraina

Kriget i Ukraina

publicerad 4 mars 2022
- av Isac Boman
Kärnkraftverket vid Zaporizhzhia. Uppe till höger bilder som sprids av ledljus på en parkering utanför kraftverket medan rykten om "brand i kärnkraftverk" florerar.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskij anklagar Ryssland för ”kärnterrorism” och hävdar att ryska stridsvagnar riktat upprepad beskjutning mot Europas största kärnkraftverk vid staden Zaporizhzhia.

Uppgifterna har dock helt kunnat vederläggas och anläggningen rapporteras vara helt oskadd och under rysk kontroll. Inga förhöjda strålningsvärden har heller konstaterats.

Ukrainas utrikesminister Dmitro Kuleba uppgav under fredagsmorgonen att det utbrutit en brand i en träningsbyggnad utanför anläggningen och att ”Ryssland skjuter från alla håll mot Zaporizjzjia” samt att de ”måste göra eld upphör så att brandkåren kan kontrollera branden”.


Annonser:


Han tillade även att en explosion där skulle vara ”tio gånger värre än Tjernobylkatastrofen”.

En stund senare kunde dock brandmännen komma in på området och branden uppgavs vara under kontroll. De radioaktiva nivåerna uppgavs också vara normala. Däremot valde man ändå att koppla bort den tredje kraftverksenheten vid anläggningen vilket innebär att endast en av anläggningens sex enheter, enhet fyra, fortfarande är i drift.

Inga skadade personer eller dödsoffer har rapporterats och kraftverket uppges nu vara under rysk kontroll.

De främsta bilderna som sprids och uppges komma från området under natten är ett kort klipp på någon typ av ledljus som svävar och landar på en parkering.

 

Ukrainas president Volodymyr Zelenskij anklagar samtidigt Ryssland för ”kärnterrorism” och går så långt som att vidhålla att ”ryska stridsvagnar riktat upprepad beskjutning mot kraftverket”.

I videon nedan framför presidenten flera anklagelser om avsiktliga ryska attacker mot kärnkraftverket som visat sig vara helt falska.

 

Ryssland tog nyligen över det nedlagda Tjernobylverket, som ligger cirka 100 kilometer från Kiev, där världens största kärnkraftskatastrof ägde rum 1986.

Tidigare rapporter har vittnat om att ryska och ukrainska styrkor tar särskild hänsyn till kärnkraftverken i landet, bland annat förekommer uppgifter om att ryska och ukrainska soldater kommit överens om att vakta kraftverket i Chernobyl tillsammans.

Zaporizhzhias kärnkraftverk ligger i sydöstra Ukraina i Enerhodar vid stranden av Kakhovka-reservoaren vid floden Dnepr. Kärnkraftverket producerar ungefär en femtedel av Ukrainas el och är det största i Europa och det nionde största i världen.

Zaporizhzhias kraftverk är enligt experter av en säkrare typ än Tjernobyl och risken för olyckor bedöms därför vara lägre.

Risken för explosion, härdsmälta eller radioaktivt utsläpp är liten, säger Tony Irwin, hedersdoktor vid Australian National University, enligt brittiska liberala The Guardian, och tillägger att reaktorerna har stora betonginneslutningar och inbyggda brandskyddssystem.

Ukrainska myndigheter har på annat håll bekräftat att arbetet fortsätter som vanligt vid kärnkraftverket och att man går igenom eventuella skador som kan ha skett.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.