Libyens premiärminister kidnappades

publicerad 10 oktober 2013
Foto: Flickr/UN Photo Geneva/CC BY-NC-ND 2.0

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


19 730 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Den libyska premiärministern Ali Zeidan fördes bort av rebellgrupper från ett lyxhotell i huvudstaden Tripoli på torsdagsmorgonen, uppgav Libyens regering.

De beväpnade männen eskorterade premiärministern från hotellet i Tripoli till en konvoj av bilar som stod och väntade, uppger en person på hotellet till CNN.

Milisgruppen Libyska revolutionärers operationsrum, som tagit på sig kidnappningen, släppte sedan premiärministern under lunchtid på torsdagen. Även två av premiärministerns vakter kidnappades. De släpptes sedan men hade enligt nyhetsbyrån AP misshandlats av rebellerna.

Kidnappningen av premiärministern kommer efter att Libyens regering fått utstå kritik för att USA i förra veckan tillfångatog högt uppsatta medlemmar inom al-Qaida på libysk mark. Rebellgruppen som tillfångatagog Ali Zeidan påstår att premiärministern åtalas för ekonomisk och administrativ korruption.

Ali Zeidan har styrt landet i två år då han tog över efter avpolletterade Muhammad Gadaffi som landets ledare, efter en internationell militärinsats där bland annat Sverige deltog.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!