Läkare utan gränser: ”Israel bombar oss”

Situationen vid Gazaremsan

publicerad 27 februari 2024
- av Markus Andersson
Läkarorganisationen larmar om att deras personal dödas och fängslas.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Christopher Lockyear, generalsekreterare för Läkare Utan Gränser (MSF), vittnar om hur den israeliska militären attackerat läkarorganisationens konvojer, fordon och sjukhus och hur deras personal har fängslats.

Det var i ett anförande inför FN:s säkerhetsråd som Lockyear uppmanade rådet att kräva en omedelbar och varaktig vapenvila i Gaza – och han betonade särskilt att sjukvårdsinrättningar, personal och patienter måste skyddas från den israeliska armén och deras bombkampanjer.

– Vår rädsla är rotad i erfarenhet. För bara 48 timmar sedan, när en familj satt runt köksbordet i ett hus där Läkare Utan Gränsers personal och deras familjer bodde i Khan Younis, exploderade en 120 mm stridsvagnsgranat genom väggarna och antände en brand som dödade två personer och allvarligt brännskadade sex andra. Fem av de sex skadade är kvinnor och barn, berättade han.

Han säger att man meddelat den israeliska armén om var man befann sig, markerade byggnaden med läkarorganisationens flagga och tog till andra åtgärder för att undvika att bli attackerade, men att detta inte hjälpte.

– Trots våra försiktighetsåtgärder träffades vår byggnad inte bara av en stridsvagnsgranat utan även av intensiv skottlossning. Några blev instängda i den brinnande byggnaden medan aktiv skottlossning hindrade ambulanser från att nå fram till dem. Den här morgonen tittar jag på bilder som visar den katastrofala omfattningen av skadorna och jag tittar på videor av räddningsteam som avlägsnar de förkolnade kropparna från rasmassorna.

“Fängslat vår personal”

– Detta är alltför bekant – israeliska styrkor har attackerat våra konvojer, fängslat vår personal och bulldozrat våra fordon, och sjukhus har bombats och utsatts för räder. Nu, för andra gången, har ett av våra skyddsrum träffats. Detta mönster av attacker är antingen avsiktligt eller ett tecken på hänsynslös inkompetens, fortsatte han.

Lockyear berättar att MSF:s personal i Gaza är rädda för att utsättas för repressalier av den israeliska armén och han menar att Israel sedan oktober månad har ”systematiskt utplånat” det hälso- och sjukvårdssystem som tagit årtionden att bygga upp.

– Denna situation är kulmen på ett krig som Israel för mot hela befolkningen i Gazaremsan – ett krig med kollektiv bestraffning, ett krig med kollektiv bestraffning, ett krig utan regler, ett krig till varje pris.

– De lagar och principer som vi kollektivt är beroende av för att möjliggöra humanitärt bistånd har nu urholkats till den grad att de är meningslösa, förkunnade han vidare och vädjade till omvärlden att stoppa kriget.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!