Kvinna protesterade online mot coronarepressionen – greps i hemmet

publicerad 6 september 2020
- av Per Nordin
Polisen grep den gravida kvinnan i hennes hem.

I veckan florerade ett videoklipp där en gravid kvinna blir attesterad inför sina barn och sin man. Hon greps för ”uppvigling” efter att ha organiserat en protest mot nedstängningen av samhället på grund av pandemin.

Händelsen ägde rum i Melbourne i Australien. Polis trängde sig in i kvinnans hem och visade upp papper för att få genomföra en husrannsakan. Kvinnan greps inför sina barn och polis beslagtog även henne dator och mobiltelefon med mera.

 


Annonser:


Kvinnan var villig att ta bort Facebookinlägget som varit upprinnelsen till hembesöket, men polisen meddelade att brottet ”uppvigling” redan hade begåtts. Hon greps trots att hon hade ett inbokad ultraljud en timme senare.

Australiens regering har sedan tidigare infört drakoniska regler för att upprätthålla karantänreglerna: bland annat kan barnen tas ifrån föräldrar som inte följer regelverket och medborgarna övervakas även med drönare – för att se till att alla sköter sig. Medborgarna kan också få hembesök av polis när som helst, utan att tillstånd om husrannsakan behövs.



Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.