Kulturskatter värda miljarder stulna i Dresden

publicerad 26 november 2019
Några av de stulna föremålen som polisen nu eftersöker.

Tidigt på måndag morgon genomfördes en högprofilerad juvelkupp i den tyska staden Dresden. Kulturella skatter och juveler från ett museum, Grünes Gewölbe Det gröna valvet, har röjts ur till ett värde av mer än 10 miljarder kronor.

Enligt polisen rör det sig om den största konstkuppen på flera decennier.

Direktören för Dresdens konstsamlingar, Marion Ackermann, säger att det egentligen är omöjligt att sätta ett värde på skatterna som stulits.

– Vi kan inte värdera sakerna för det är omöjligt att sälja dom, det materiella värdet reflekterar inte den historiska meningen.

Ackermann säger vidare att inbrottstjuvarna stulit 3 ovärderliga kollektioner av briljantslipade diamanter som tillhör 1700-talets kollektion, sammanställda av muséets grundare August den starke. Muséet grundades 1723 och bevarar Europas största skatter.

Inbrottstjuvarna satte eld på ett elskåp i närheten av Residensslottet, vilket tvingade ett elbolag att släcka ned elströmmen i delar av staden. Trots att elen var avstängd filmades två män bryta sig in det gröna valvet av en övervakningskamera.

Volker Lange, polischef över Dresdens polisstyrka, har sagt att tjuvarna krossade ett fönster och klippte igenom ett staket för att därefter bryta sig in i ett bildskåp i Gröna valvets juvelrum med ”målinriktat avseende”.

Det gröna valvet är ett av 12 museum som utgör den kända statens konstsamlingar. Den har fått sitt namn för vissa rum är dekorerade med malakitgrön färg.

 

Källa: The Guardian
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.