Utrikes

Kulturskatter värda miljarder stulna i Dresden

Några av de stulna föremålen som polisen nu eftersöker.

Tidigt på måndag morgon genomfördes en högprofilerad juvelkupp i den tyska staden Dresden. Kulturella skatter och juveler från ett museum, Grünes Gewölbe Det gröna valvet, har röjts ur till ett värde av mer än 10 miljarder kronor.

Enligt polisen rör det sig om den största konstkuppen på flera decennier.
Direktören för Dresdens konstsamlingar, Marion Ackermann, säger att det egentligen är omöjligt att sätta ett värde på skatterna som stulits.

– Vi kan inte värdera sakerna för det är omöjligt att sälja dom, det materiella värdet reflekterar inte den historiska meningen.

Ackermann säger vidare att inbrottstjuvarna stulit 3 ovärderliga kollektioner av briljantslipade diamanter som tillhör 1700-talets kollektion, sammanställda av muséets grundare August den starke. Muséet grundades 1723 och bevarar Europas största skatter.

Inbrottstjuvarna satte eld på ett elskåp i närheten av Residensslottet, vilket tvingade ett elbolag att släcka ned elströmmen i delar av staden. Trots att elen var avstängd filmades två män bryta sig in det gröna valvet av en övervakningskamera.

Volker Lange, polischef över Dresdens polisstyrka, har sagt att tjuvarna krossade ett fönster och klippte igenom ett staket för att därefter bryta sig in i ett bildskåp i Gröna valvets juvelrum med “målinriktat avseende”.

Det gröna valvet är ett av 12 museum som utgör den kända statens konstsamlingar. Den har fått sitt namn för vissa rum är dekorerade med malakitgrön färg.

 

Källa: The Guardian

 

 

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!