Kroatiske presidenten: “Israel har förlorat min sympati”

publicerad 16 oktober 2023
- av Jan Sundstedt
Zoran Milanović
Kroatiens president Zoran Milanović.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Kroatiens president Zoran Milanović har förklarat att han inte längre sympatiserar med Israel på grund av landets hämndaktioner i Gaza i samband med Hamasattackerna den gångna helgen. Milanović ifrågasatte samtidigt också hur den israeliska flaggan används i Kroatien.

I kommentarer till media i torsdags kritiserade Zoran Milanović Israel för dess vedergällningsattacker i Gaza. Attackerna har enligt Gazas hälsoministerium och andra källor hittills dödat fler än 2 750 personer, inklusive över 1 000 barn.

Milanović beskrev också det kroatiska utrikesministeriets beslut att hissa den israeliska flaggan utanför dess byggnad som “ett idiotiskt drag”.

Jag fördömde (Hamas) mord, jag uttryckte till och med avsky och vämjelse, men rätten till försvar inkluderar inte rätten till hämnd och dödande av civila, kommenterade den kroatiske presidenten situationen.

Lior Haiat, talesman för det israeliska utrikesministeriet, kallar kommentarerna “upprörande”.

Milanović meddelade också att han skulle placera EU- och Nato-flaggorna i sitt presidentkontor lägre än den kroatiska flaggan, eftersom de “inte är samma sak” och därmed inte ska hänga på samma nivå.

Zoran Milanović valdes till president 2020 och var tidigare Kroatiens premiärminister mellan 2011 och 2016.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!