Kroater röstade nej till samkönade äktenskap

publicerad 2 december 2013

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Under söndagen hölls det en folkomröstning i Kroatien huruvida homosexuella par ska ha rätt att gifta sig. Totalt ansåg 66 procent av de som röstade att äktenskap är någonting mellan en man och kvinna.

Folkomröstningen kom till stånd efter att över 700 000 namnunderskrifter lämnats in till landets parlament. skriver BBC.

Parlamentet stödde folket
Nästan nio av tio kroater är kristna katoliker och den katolska kyrkans ledare uppmanade sina anhängare att rösta emot samkönade äktenskap, vilket även 104 av 151 medlemmar i Kroatiens parlament gjorde.

Den kroatiska grundlagen har inte definierat vad som ett äktenskap egentligen är. Men efter folkomröstningen kommer ett lagtillägg som ska förkunna att giftermål är mellan en man och en kvinna.

– Jag är glad, för från och med nu kommer ingen framtida regering att kunna legalisera homoäktenskap, säger aktivisten Zeljksa Markic till Reuters.

Premiärministern missnöjd
Zoran Milanovic, Kroatiens premiärminister, hävdade att folkomröstningen hotade människors rätt till lycka och valmöjligheter. Han lovade samtidigt att driva frågan om utökade rättigheter för homosexuella genom ett lagförslag inom de kommande dagarna.

Analytiker hävdar att attityden mot homosexuella i Kroatien har förbättrats ända sedan landet i somras blev det 28:e landet att träda in i EU.

 

Läs även:
Hundratusentals fransmän protesterade mot homoäktenskap

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!