Kritiserade NSA – nekades inresa

Den bulgarisk-tyske författaren Ilija Trojanow har förbjudits att åka in i USA. Anledningen är att Trojanow i ett brev kritiserat USA:s säkerhetsmyndighet NSA för deras massövervakning av medborgare.

publicerad 2 oktober 2013

När han på måndagen skulle flyga från en flygplats i Brasilien för att delta på en litteraturkonferens i Denver tog det stopp. Han blev meddelad på flygplatsen att amerikanska myndigheter inte skulle tillåta honom in i landet utan hade nekat honom inresetillstånd.

En anställd vid American Airlines berättade för Ilija Trojanow att hans ”fall är speciellt”. Det var den enda information som han fick ut.

Motståndare till övervakningen
Under sommaren skrev Ilija Trojanow och tillsammans med författaren Juli Zeh ett öppet brev riktat till Tysklands förbundskansler Angela Merkel. I brevet krävde man att tyska politiker gick ut med ”den fulla sanningen om spioneriet”.

Förra året nekades Trojanow arbetstillstånd i USA när han ansökte om att jobba som gästprofessor vid Washington University. Det var först efter massiva protester från universitetet som Trojanows arbetstillstånd beviljades.

Ilija Trojanow och Juli Zeh är säkra på att händelsen har ett samband med deras kritik mot NSA:s omfattande massövervakning. Trojanow har tidigare gjort sig känd som en motståndare till övervakningssamhället och 2009 skrev de båda författarna boken: Attack mot friheten: Säkerhetsparanoia, övervakningsstaten och demonteringen av medborgarnas rättigheter.

”Det är en fars”
Trojanow hoppas att hans fall kommer att visa andra personer att det inte går att bara låtsas om att såna här saker pågår, annars kommer de att få betala notan för deras oskuld.

”Det är ironiskt att en författare höjer rösten mot massövervakningens faror nekas inträde i landet som tillhör de modiga och fria. … Det illustrerar konsekvenserna av en katastrofal utveckling och exponerar en naiv inställning till många medborgare”, skriver Trojanow i en artikel på Frankfurter Allgemeine.

Även Juli Zeh fördömer i starkaste ordalag hur USA behandlar människor som Ilija Trojanow och ifrågasätter övervakningsstaten.

”Det är en fars. Människor som arbetar för medborgerliga rättigheter behandlas som om de vore fiender till staten”, skriver Juli Zeh på sin facebooksida.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.