Det schweiziska partiet Eidgenössisch-Demokratische Union (EDU) har samlat in namnunderskrifter för att få till stånd en folkomröstning med målet att stoppa Eurovision Song Contest 2025 från att arrangeras i Basel.
Partiet, som bygger på kristna värderingar, anser att evenemanget sprider “satanism och blasfemi” och uppger att de vill skydda landets unga från sådan påverkan.
EDU lämnade på lördagen in 4 203 namnunderskrifter till kantonen Basel-Stadt, vilket är mer än dubbelt så många som de 2 000 signaturer som krävs för att folkomröstningen ska bli verklighet.
Signaturerna ska nu valideras av statskansliet, om de godkänns kommer invånarna i Basel att kunna rösta om förslaget den 24 november.
Som huvudsaklig anledning till initiativet anges att evenemanget är för dyrt och att skattebetalarnas pengar inte bör användas för att finansiera musiktävlingen. Partiet motsätter sig också den kulturella och politiska inriktning som de anser att Eurovision står för.
Samuel Kullmann, företrädare för EDU som varit aktiv i insamlingen av underskrifter, förklarar partiets ståndpunkter.
️ It’s Switzerland calling.
The small Swiss National-Conservative EDU party will push for referenda to ban any public funding for the Eurovision Song Contest.
Their main concern: the ESC would… promote satanism.
via @SRFhttps://t.co/HLy95R3C3B pic.twitter.com/ygWZyYYbGk
— François Hublet (@FHublet) July 9, 2024
Säkerhetsrisker lyfts fram
Han menar att evenemanget öppnar för vad han beskriver som en “satanisk och blasfemisk agenda” samt “destruktiva idéer som det tredje könet”.
Kullmann uttrycker också oro över säkerhetsriskerna kring Eurovision och säger att Basel kan drabbas av liknande oroligheter som under evenemanget i Malmö.
– Vi vill inte ha demonstrationer här som vi såg i Malmö. Vi vill inte riskera dessa säkerhetsrisker och den eventuella imageförlusten, säger han.
Partiet har skickat ut underskriftsformulär till hushåll i hela Basel och avsatt en betydande summa pengar för att finansiera initiativet, som nu väntar på statskansliets granskning av de insamlade namnen.
Stöd från olika håll
Samuel Kullmann uppger att stödet har kommit från olika delar av Schweiz, även om motståndet mot Eurovision verkar svagt i Basel, landets tredje största stad, där Eurovision 2025 är tänkt att arrangeras.
Han berättar att många förbipasserande vägrat skriva under med kommentarer som “Det där skriver jag inte under”. Trots detta förblir han optimistisk inför möjligheten att skapa en samhällsdebatt.
– Vi är medvetna om att det är en helt annan sak att vinna en folkomröstning än att få ihop 2 000 namnunderskrifter, men vi gör vårt bästa och är tacksamma för den debatt detta har utlöst.
Om statskansliet validerar de insamlade underskrifterna kommer Basel-invånarna att få avgöra frågan den 24 november. EDU:s initiativ väntas dock möta motstånd, då Eurovision har ett starkt stöd bland lokalbefolkningen och de politiska företrädarna i kantonen.
– Det som framför allt stör oss är dubbelmoralen. Det vill säga att kristna symboler är förbjudna på ESC, men sataniska föreställningar och firanden är tillåtna. Det fungerar inte för oss, avslutar Kullmann.